SER start webinars over duurzaamheidseisen

Voer voor fondsen, corporate foundations, NGO’s

Transparantie over impact.
Transparantie over impact.
1 maart 2023
Nieuws | | Duurzaamheid

De Sociaal-Economische Raad startte de eerste van vier ‘verdiepingswebinars’ over verplichte Europese duurzaamheidsrapportage. Niet alleen de profitsector, ook de non-profitsector krijgt er mee te maken. Organisaties zullen niet alleen over hun financiële resultaten moeten rapporteren, maar ook over hun impact op mens en milieu.



Duurzaamheidsverslaggeving betreft bijna alles en iedereen. Er zijn talloze initiatieven inzake het verduurzamen van de economie en maatschappij. Duurzaamheidsverslaggeving brengt systeemrisico’s door klimaatverandering in kaart. Zij beïnvloedt kapitaalstromen zodat meer wordt geïnvesteerd in duurzame ondernemingen. En ondernemingen en organisaties leggen meer verantwoording af over hun impact op mens en milieu.
 
Een groene richtlijn uit Brussel – de Corporate Sustainability Reporting Directive – zal in de komende jaren grote impact hebben, niet alleen op ondernemingen en organisaties, maar ook op de keten waarin zij opereren. Ook instellingen die zelf nog niet onder de CSRD vallen, krijgen er via hun leveranciers en afnemers vaak mee te maken. Het Europees Parlement heeft in november 2022 ingestemd met het wetsvoorstel.

Transparantie

Grote ondernemingen worden als eerste verplicht in hun bestuursverslag ook te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Kleinere ondernemingen en andere organisaties zullen volgen. De richtlijn is bedoeld om, zowel voor investeerders als voor andere partijen, meer transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties te scheppen. Ook voor organisaties die al rapporteren over dergelijke prestaties kan de kwaliteit en de relevantie verbeteren.

De vier SER-webinars gaan in op vier thema’s die een rol spelen bij het duurzaamheidsverslag, zoals opgenomen in de verslaggevingsstandaarden ESRS (European Sustainability Reporting Standards). De online presentaties behandelen de thema’s ‘dubbele materialiteit’ (28 februari), klimaatverandering (7 maart), werknemers (14 maart) en presentatie, controle en gebruik van de ESRS-standaarden.
 

Het concept dubbele materialiteit is complex, aldus Gerard van Santen, voorzitter van de Raad voor de Jaarverslaggeving en partner bij EY.  ‘Enerzijds: wat is de impact van de onderneming op haar omgeving? Dus vanuit een milieu- en een sociaal perspectief. Anderzijds: wat is de impact van de omgeving op de onderneming? Denk aan klimaatverandering in de vorm van overstromingen. Dus nadrukkelijk twee perspectieven. Dat is dubbele materialiteit.’

Vliegwiel

Een boekhoudkundige exercitie? Veel meer dan dat. De rapportageverplichtingen hebben een vliegwieleffect. Ze dwingen organisaties om met frisse, kritische ogen te kijken naar hun purpose en strategie. Gezien het verplichte karakter – de CSRD mondt uit in nationale wetgeving – zal dit leiden tot een structuurverandering van de economie. Een transitie die zal leiden tot bewuster gedrag van organisaties en burgers jegens mens en milieu. 
 
Samenvattend: er komt veeleisende nieuwe wetgeving aan. Je kunt er maar beter snel mee beginnen want het is veel werk. Een goede start is als organisatie de dialoog aangaan met de stakeholders (medewerkers, leveranciers, afnemers, overheden, maatschappelijke organisaties). Of in brancheverband samenkomen en van elkaar te leren. Maar uiteindelijk is duurzaamheidsverslaggeving specifiek voor elke organisatie. Het is geen one size fits all.
 
 
 
2/2