Rijksten verloren afgelopen jaar miljarden

Miljarden verdampten.
Miljarden verdampten.
4 januari 2023
Nieuws | | Filantropen

Geen klein bier. De 500 rijksten ter aarde verloren vorig jaar omgerekend circa 1.300 mrd euro, zo meldt het persbureau Bloomberg. Voor tech-ondernemers als Elon Musk en Mark Zuckerberg, was 2022 een rampjaar. Zij werden het hardst geraakt terwijl besloten familiebedrijven relatief buiten schot bleven.

Bloomberg houdt een lijst bij van de rijkste mensen wereldwijd. Bovenaan staat Bernard Arnault van het luxeconcern LVMH. De ondergrens ligt momenteel op $ 4,9 mrd. Op deze lijst, waaraan gewone stervelingen zich regelmatig vergapen, staan ook de Nederlanders Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, en Charlene de Carvalho - Heineken, grootaandeelhouder en directeur van Heineken Holding.

Tesla en Twitter

Elon Musk verloor vorig jaar $ 138 mrd, een tiende van het volledige vermogensverlies van de vijfhonderd rijksten. Dit was het gevolg van een combinatie van factoren. Het aandeel Tesla, dat een groot deel van Musks vermogen uitmaakt, daalde in het afgelopen jaar sterk. Daarnaast kocht de tech-ondernemer de berichtendienst Twitter voor een prijs die uiteindelijk veel hoger lag dan de sociaalnetwerksite op dat moment waard was.


 

Ook Zuckerberg werd hard geraakt. Achterblijvende advertentie-inkomsten bij majeure investeringen in kunstmatige intelligentie en zijn ‘metaverse’ hebben de beurskoers van Meta-platforms in een duikvlucht gebracht. Metaverse of metaversum is een netwerk van aan elkaar gekoppende 3D-ruimtes. Zuckerberg verloor meer dan $ 80 mrd, ongeveer evenveel als voormalig topman Jeffrey P. Bezos van het e-commercebedrijf Amazon in Seattle. 

Grootgevers

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel onder de rijken. In Seattle zetelt ook het hoofdkantoor van de Gates Foundation.  Melinda French Gates doneerde, samen met haar voormalige echtgenoot, tot dusver meer dan $ 65 mrd aan grants voor diverse goede doelen. Ze ontwikkelde een eigen visie op geven. Haar model staat bekend als ‘collaborative philanthropy’. Het concept ademt een oude wijsheid: dingen die de moeite waard zijn hebben meer impact door ze samen te doen.

De voordelen liggen volgens French Gates, voorheen lang gehuwd met de Amerikaanse ondernemer en filantroop Bill Gates, voor de hand. Door een dergelijke aanpak wordt het risico gemitigeerd want gezamenlijke fondsen lijken efficiënter te werken. Ze worden geschraagd door een betere administratieve infrastructuur. Maar sceptici vragen zich af in hoeverre een dergelijke wijze van geven rekening houdt met persoonlijke ambities.    
 

Beeldvorming

Het is al vaker gezegd: de superrijken zijn niet representatief voor gang van zaken in de wereld van goed doen. In een tijd van klimaatactivisme klinkt de roep om sustainable business models steeds luider. Er worden kritische vragen gesteld over de impact van de luchtvloot van bedrijven als Amazon bij het bezorgen van al die pakjes. Of bij de ostentatieve ruimtereizen van het competitieve trio Bezos, Branson en Musk.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times (HTSI). Zie ook: www.accountant.nl
 
3/3