PI Tools to Work jarig: dertig jaar diamanten onder hoge druk

PI Tools to Work jarig: dertig jaar diamanten onder hoge druk
PI Tools to Work jarig: dertig jaar diamanten onder hoge druk
20 juli 2017
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Tools To Work is jarig. Dit insprerende Private Initiatief in Teteringen investeert al dertig jaar in het leven van jonge mensen in diverse landen in Afrika. Dit doet zij vooral door het inzamelen, repareren en sturen van gereedschap, computers, naaimachines, breimachines en ook fietsen. En om dit te kunnen doen zijn er veel vrijwillige handige handen nodig. ‘Deze week heb ik bij de Rotary over ons werk verteld. Daar zie ik mensen die het enorm met zichzelf getroffen hebben. Hen heeft het altijd meegezeten. De vrijwilligers die bij ons werken hebben bijna allemaal een rugzak te dragen.’ Aan het woord is Luitzen Wobma, directeur van Tools To Work. 
 
Door Wies Kalsbeek

Waardevol 

Met warmte vertelt Wobma over de ruim honderd vrijwilligers die zich in Nederland inzetten bij Tools To Work: ‘We zijn een erkend leerwerkbedrijf en werken met allemaal unieke mensen, waaronder tegenwoordig steeds meer vluchtelingen. Onze vrijwilligers hebben vaak veel meegemaakt en weten helemaal niet hoe waardevol ze zijn. Sommigen denken zelfs dat ze helemaal geen waarde hebben. Ik vertel hen dan dat ze juist bijzonder zijn en dat diamanten ook onder hoge druk gevormd worden.’ 

Kansen 

Op eigen benen kunnen staan, de kans krijgen om zelf een inkomen te verwerven. Dit motiveert Wobma al sinds hij als jongeman met zijn gezin naar Botswana is uitgezonden. En in zijn huidige functie, die hij alweer twintig jaar vervuld, is die drive onveranderd. Wobma reist regelmatig naar de prachtige projecten waar Tools To Work bij betrokken is en ziet zelf hoe de levens van mensen veranderen. En ook hoe nodig dit werkt blijft. ‘Kijk nou naar Kenia, in augustus zijn de verkiezingen en er zijn maar liefst één miljoen kiesgerechtigden bijgekomen. Deze jonge mensen hebben perspectief nodig en kansen. Wij kunnen daar aan bijdragen’, zegt hij overtuigend. Tools To Work richt zich vooral op Kenia, Oeganda en Sierra Leone, maar draagt ook bij aan projecten in Congo en Zimbabwe. 

Gevangenen 

De manier waarop Wobma over broeder Linus Schoutsen vertelt, doet opnieuw denken aan de diamant: ‘Broeder Linus heeft de kwaliteit om tegen de klippen op door te blijven roeien. Hij ervaart voortdurend tegenstand, maar weet als opvolger van Father Grol, vanuit de Fathers Grol’s Welfare Trust, met te weinig middelen enorm veel te bereiken. En dit houdt hij al ruim dertig jaar vol.’ 

Een vak geleerd

‘In de gevangenissen in Kenia zitten veel jongeren die voor kleine vergrijpen zijn opgepakt. En die wachten dan eindeloos op een rechtszaak. Broeder Linus voert voortdurend lobby voor onderwijs voor deze gevangenen. Door zijn drijvende kracht komen de jongeren in zijn regio nu beter de gevangenis uit, dan hoe ze er ingingen’, zegt Wobma respectvol. ‘Mede omdat gevangenen lesgeven aan elkaar, lopen ze met een erkend certificaat de gevangenisdeur uit, ze hebben een vak geleerd! Van Tools To Work krijgen ze naast trainingen in de gevangenis, startgereedschap mee om een eigen bedrijfje te beginnen.’ 

Container 

Op dit moment staat er een container klaar om naar het project Barefoot Women in Sierra Leone te verschepen. Deze is blij beschilderd en krijgt straks vast een mooie plek. ‘Nee, de containers komen niet terug’, zegt Wobma. ‘Ze vervullen diverse functies als de OV-fietsen en het gereedschap hun bestemming hebben bereikt.’ De organisatie Barefoot Women is succesvol op het gebied van zonnepanelen, fietsactiviteiten en heeft een eigen bakkerij. Diverse samenwerkingspartners steunen deze enthousiaste analfabete vrouwen. 

Ontwikkelingen 

Dat de 30-jarige Tools To Work voortdurend met een frisse blik naar uitdagingen en kansen kijkt, blijkt mede uit de uitbreiding van haar activiteiten. Medewerkers zien tijdens een jaarlijks bezoek dat een aantal naaimachines, vanwege een technisch probleem, ongebruikt in de hoek staan. Tools To Work besluit daarop onderhoud- en reparatietrainingen te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot de SKIT cursus: Sewing Knitting Information Transfer. Docenten van vakopleidingen worden ter plekke opgeleid tot SKIT trainer en geven de kennis door aan hun leerlingen. De impact van twaalf jaar kennisoverdracht blijkt groot en wordt zeker nog verder uitgebreid. 

Toolbank 

En na onderzoek van projectmedewerker Annelieke Robben, heeft bij Tools To Work het idee vorm gekregen om Toolbank te ontwikkelen. Ook de lokale overheid in Kenia is enthousiast over dit plan. Op drie technische scholen in Kenia is onlangs een pilot gestart om studenten de mogelijkheid te bieden om al tijdens hun opleiding op afbetaling een naaimachine aan te schaffen. Hiermee kunnen ze dan na hun studie een inkomen verdienen. In maart zijn 100 naaimachines aangekomen en in juni is er al op 65 ingetekend. Het afbetalen van omgerekend ongeveer 120 euro kan bijvoorbeeld door een eigen klantenkring op te bouwen maar ook door stofjassen te maken voor de Keniase rozenkwekerij Andersen. 

Toekomst 

Het bewezen succes van de SKIT cursus nodigt Tools To Work uit in deze richting verder te denken. ‘Via dit trainingsmodel kunnen immers zoveel mensen bereikt worden en zelfstandig verder met hun leven’, vertelt Wobma. Zo worden nu intern de mogelijkheden onderzocht om een training autotechniek te ontwikkelen en in eerste instantie in Kenia aan te bieden. De aanleiding hiervoor is onder andere dat in Kenia auto’s die ouder dan acht jaar niet geïmporteerd mogen worden. Hierdoor rijden er binnen enkele jaren alleen nog moderne auto’s in het land rond en de meeste huidige automonteurs kennen deze auto’s niet. Tools To Work kan specifiek lesmateriaal ontwikkelen en hen leren hoe ze een moderne monteur worden. 
 
Uit alle verhalen van Wobma blijkt dat het mooie werk van Tools To Work staat of valt met mensen als diamanten, mensen die met passie tegen alle klippen op vechten voor een beter bestaan. In Afrika èn in Nederland. 
 
Meer info: www.toolstowork.nl
Auteur: Wies Kalsbeek – www.uitdeverf.nl 
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
 
2/2