KNGF-bestuurders worden verhoord over ontslag directeur Greve

KNGF-bestuurders worden verhoord over ontslag directeur Greve
17 juni 2017
Nieuws | | Governance & Finance

Voorzitter Mijntje Lückerath, bestuurslid Ton Oudejans van KNGF Geleidehonden en nog vier betrokkenen moeten deze zomer voor de rechter verschijnen voor een getuigenverhoor onder ede. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam beslist op verzoek van Ellen Greve: de KNGF-directeur vecht haar ontslag aan na een rel in de media over haar salaris. Vrijwel het volledige verweer van KNGF tegen zo’n verhoor werd door de rechter naar de prullenbak verwezen. Enkele prominente leden van KNGF's businessclub, onderwie Dig Istha, Peter R. de Vries, Gerdi Verbeet en Charles Groenhuijsen hebben aangeboden te bemiddelen, waardoor een bloedige rechtsgang met nóg meer publicitaire en financiële schade voor alle betrokkenen kan worden voorkomen.
 
Uitspraak Rechtbank gepubliceerd
De uitspraak van de Rechtbank Amsterdam in het ernstige arbeidsconflict bij KNGF Geleidehonden is in geanonimiseerde versie beschikbaar en geeft bij lezing een treurig beeld van de wijze waarop de relatie tussen directeur Greve en haar bestuur in zeer korte tijd volledig ontspoord is.
 
Ernstig verwijtbaar gedrag
Greve vroeg om het getuigenverhoor om aan te tonen dat haar ontslag op oneigenlijke grond heeft plaatsgevonden en dat het bestuur ‘ernstig verwijtbaar gedrag’ heeft laten zien. Daarbij gaat het om twee kernzaken: de wijze waarop de toelichting in het jaarverslag 2015 over Greves salaris en door het bestuur toegekende bonus tot stand is gekomen en de wijze waarop het bestuur omging met Greves klacht over bestuurslid Ton Oudejans.
Laatstgenoemde zou zich tegenover anderen zeer grievend hebben uitgelaten over Greve.
 
Verweer KNGF afgewezen
Het zeer uitgebreide verweer van 37 pagina’s van KNGF om een verhoor te voorkomen, werd door de Rechtbank vrijwel volledig afgewezen, inclusief het argument dat Greve het verhoor zou willen misbruiken voor een ‘fishing expedition’. In gewoon Nederlands: een zoektocht naar nog onbekende feiten die haar rechtspositie zouden versterken. Hiervan is volgens de rechter geen sprake.

Beknopte reconstructie: wat vooraf ging

Het toegewezen getuigenverhoor is een nieuwe stap in wat intussen dreigt uit te lopen op een bloedige juridische veldslag met louter verliezers. Een beknopte reconstructie (voor de uitvoerige versie: klik hier):
 
Als beloning voor haar ‘bijzondere prestaties in het jubileumjaar’ (2015) kreeg directeur Ellen Greve - die jaar op jaar goede beoordelingen krijgt van haar bestuur - twee extra maandsalarissen, zo mailde de RvT haar op 5 januari 2016. Greve is verrast en vereerd door deze geste van haar toezichthouders, maar realiseert zich dat daardoor haar salaris, weliswaar eenmalig, uitkomt boven de door branchekoepel Goede Doelen Nederland gestelde bovengrens van 124.000 euro. Inclusief bonus verdient Greve in 2016 meer dan het maximum: 154.000 euro. Dat komt vaker voor. Vorig jaar bij nog drie andere leden van Goede Doelen Nederland.
 
Volgens het principe ‘pas toe of leg uit’, een basisbeginsel van de Code Wijffels, voorziet Greve dat er wel wat aan de donateurs is uit te leggen. Als goede doelendirecteur kent zij de gevoelige strijkstokdiscussie en ze wil een toelichting op de beloning in het jaarverslag om de juiste context te geven en te voorkomen dat ze wordt weggezet als graaier of zakkenvuller. Greves voorstel voor een toelichting wordt door de RvT afgewimpeld: die wil het liever houden bij een standaardformulering en besluit het jaarverslag eind juni 2016 vast te stellen zonder de door Greve gewenste toelichting.
 
De Volkskrant, die haar jaarlijkse rondje langs de beloningen van goede doelendirecteuren maakt, heeft een trofee. Als op 15 juli 2016 de Volkskrant verschijnt, verklaart de RvT dezelfde dag nog op de website van KNGF ‘een verkeerde inschatting’ te hebben gemaakt. De raad ‘betuigt spijt’ en past het beloningsbeleid direct aan. 
 
Onder druk zegt Greve toe haar bonus te schenken aan een KNGF-project dat medische detectiehonden traint darmkanker op te sporen. Het is een openbare boetedoening, waarbij het bestuur zich niet voor, maar achter haar directeur lijkt op te stellen.

De verhoudingen tussen Greve en haar bestuur raken verder verziekt als Greve ter ore komt (van een getuige die dit onder ede wil bevestigen) dat bestuurslid Ton Oudejans zich op een borrel met oud-KPMG-collega’s zeer grievend uitlaat over de KNGF-directeur. Als Greve hierover verhaal komt halen bij het bestuur, wordt het optreden van Oudejans volgens Greve gebagatelliseerd en wordt het haar duidelijk dat zij geen steun krijgt. Het doet geen goed aan de intussen al danig bekoelde relatie tussen directeur en bestuur.
 
Intussen heeft Greve zich ziek gemeld, niet naar aanleiding van de arbeidssituatie, maar omdat zij voor kanker behandeld wordt, een feit dat door de publicitaire aandacht tot spijt van Greve publiek gemaakt wordt en breed uitgemeten in de Telegraaf.
 
De lijn van het bestuur krijgt een voor velen onverwachte wending als Greve – dertien jaar op rij goed beoordeeld en recent lof toegezwaaid met een bonus - wordt ontslagen om reden dat zij ‘geen draagvlak meer heeft’ in de organisatie. Het bestuur zou geschrokken zijn van berichten hierover uit de KNGF-organisatie en al vanaf begin 2016 een onderzoek hiernaar gestart zijn.
 
Als Greve haar ontslagbrief krijgt, ontbrandt een juridisch steekspel met als voorlopige uitkomst het hiervoor genoemde getuigenverhoor.

 
Bemiddelingspoging
Intussen maken diverse belanghebbenden zich ernstig zorgen over de situatie en de gevolgen van een (verdere) bloedige juridische strijd die ongetwijfeld nog meer publicitaire en financiële schade berokkent aan alle betrokken partijen. Enkele leden van de Businessclub ('Business Pub'), onderwie Dig Istha, Peter R. de Vries, Gerdi Verbeet en Charles Groenhuijsen hebben het bestuur aangeboden te bemiddelen om zo snel een einde te maken aan de juridische loopgravenoorlog. Volgens deze leden moet het op korte termijn duidelijk worden of het KNGF-bestuur op dit aanbod ingaat.

⇒Wordt vervolgd.
 
Naschrift redactie:
In het kader van de transparantie hebben directie en hoofdredactie van De Dikke Blauwe in gezamenlijk overleg besloten dat hoofdredacteur Charles Groenhuijsen niet meer bij of voor berichtgeving of opiniëring over deze zaak te betrekken. De reden hiervoor is dat Groenhuijsen op persoonlijke titel al sinds 2015 lid is van de Business Club van KNGF Geleidehonden en een van de leden is die heeft aangeboden om in de zaak te bemiddelen. Met deze beslissing wil DDB de schijn van belangenverstrengeling voorkomen. De journalistieke taken voor dit dossier worden nog uitsluitend waargenomen door hoofdredacteur Edwin Venema.
 
►Lees de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam: klik hier
►Lees het artikel over de uitspraak in de Telegraaf: klik hier
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
2/2