India
In Chennai staat een bakkerij waarvan een kwart van het personeel brandwonden heeft.
Muthalampet Mahadevan (62) van Oriental Cuisines richtte het chique Writer’s Café op om patiënten weer op de been te helpen. De winst van het café vloeit naar een non-profit die de patiënten een bakkersopleiding geeft, zodat ze in het café kunnen werken. Momenteel is Mahadevan bezig met de oprichting van een vergelijkbaar café, maar dan voor mensen die spastisch zijn. Het zijn niet zijn eerste initiatieven. Al eerder plaatste hij bakkersmaterialen in tehuizen, een gevangenis en een weeshuis.
De vader van
Rajiv Mehta (56) van Surat Diamond Jewellery, richtte vijftig jaar geleden de Ratna Nidhi Trust op om gehandicapten in Mumbai te helpen. Hij deed dat door het distribueren van de bekende ‘Jaipur Foot’, een kunstledemaat. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om een kunstbeen in 3D te printen met behulp van de Indian Institute of Technology. Dat initiatief won in 2015 de Google Impact Challenge for Disabilities award. Het jaarlijkse budget van 1,2 miljoen dollar gaat ook naar een voedselprogramma voor arme schoolkinderen.
Indonesië
Rikrik Rizkiyana (46), partner van advocatenkantoor Assegaf Hamzah & Partners, richtte een kostschool op voor getalenteerde kinderen uit arme families. Hij doneerde zelf 1,2 miljoen dollar en zamelde daarnaast nog eens zes ton in. De school heeft nu 23 studenten. Voorwaarde voor toelating: een IQ van 130 en een leeftijd van minder dan negen jaar oud. De studenten krijgen een gratis opleiding en verblijf in de kostschool. Bijzonder: de school accepteert studenten met iedere religieuze achtergrond.
Tahir (65) van The Mayapada Group tekende de Giving Pledge al in 2013. De selfmade miljardair voegt daad bij het woord door naar Jordanië te reizen en daar kampen te bezoeken voor Syrische vluchtelingen. Hij doneert prompt tienduizend winterjassen. Daarnaast geeft hij nog twee miljoen extra voor een campagne van de Verenigde Naties voor betere onderkomens. Na een tweede bezoek voorziet hij families van een maandelijks inkomen met een gift van 2,2 miljoen dollar en installeert hij zonnepanelen op hun scholen. Afgelopen november kondigt hij aan met nog eens tien miljoen over de brug te komen voor onderwijs van kinderen van vluchtelingen over de hele wereld.
Japan
In maart vervulde
Shigenobu Nagamori (72) van Nidec zijn grote droom door aan de Kyoto Gakuen University een bouwkundig programma op te zetten met negentig miljoen dollar. Hij wil het programma in 2020 lanceren voor driehonderd studenten, ook uit het buitenland.
IT-ondernemer
Yukiyoshi Watanabe (53) van Isfnet hielp de afgelopen zeven jaar meer dan vierduizend werkeloze jongeren en gehandicapten aan een fulltime betaalde baan met zijn Future Dream Achievement organisatie. De programma’s, die drie tot zes maanden duren, leren deelnemers te solliciteren en om te gaan met kantoorsoftware. Daarnaast heeft de organisaties programma’s die zorgen voor het psychische welzijn van werknemers. Watanabe besloot daartoe nadat hij zag hoeveel stress er voorkwam in zijn sector.
Hij vergaarde zijn vermogen met discount meubels en richtte ruim tien jaar geleden zijn Nitori International Scholarship Foundation op. Het doel van
Akio Nitori (73) van Nitori Holdings was om scholieren uit heel Azië op de topuniversiteiten van Japan te krijgen. Dat lukte. Drie jaar geleden kwamen daar ook grantees bij uit de Verenigde Staten, Taiwan en Vietnam.
Nitori:
Maleisië
Beter laat dan nooit: op zijn tachtigste verjaardag kondigde
Tan Kai Hee (80) van Hai-OEnterprise aan 22 miljoen aan aandelen in een fonds te stoppen waarvan het dividend naar goede doelen gaat op het gebied van cultuur, milieu en opleiding. Overigens niet de eerste keer dat hij geld geeft: zo doneerde hij een half miljoen dollar aan diverse goede doelen als de Federation of Chinese Associations Malaysia en het Centre for Malaysian Chinese Studies. Al eerder ging er vijf miljoen van zijn vermogen naar slachtoffers van de aardbeving in 2008 en naar tientallen scholen.
Myanmar
Ken Tun (43) van de Parami Energy Group doneerde meer dan een miljoen dollar aan plattelandsontwikkeling, herbebossing en onderwijs de afgelopen jaren. Hij wil vijfhonderdduizend bomen planten en daarvan staan er inmiddels al driehonderdduizend. Tun houdt zich daarnaast bezig met het duizend jaar oude systeem van Baka (klooster)scholen die meer dan driehonderd arme kinderen van alle religieuze achtergronden en zestienhonderd scholen opvoeden.
Filippijnen
Voormalig actrice en model
Nanette Medved-Po (46) richtte Generation Hope op dat Hope in a Bottle water verkoopt. De opbrengsten gaan naar Friends of Hope, dat klaslokalen bouwt. Ze begon haar onderneming in 2012 en spendeerde sindsdien bijna 900.000 dollar aan haar doel, verkocht negen miljoen flessen water, bouwde 37 klaslokalen en verbeterde de leeromgeving van meer dan zevenduizend leerlingen.
Neven
David Zuellig (60) en
Daniel Zuellig (56) besturen de Zuellig Family Foundation, een fonds dat zich richt op de verbetering van gezondheidzorg in arme, moeilijk bereikbare gebieden. Het resultaat: minder kind- en moedersterfte. Het bedrijf van de familie, de Zuellig Group, draagt jaarlijks zo’n 2,3 miljoen dollar bij aan het fonds.
TedX Talk Medved-Po:
Singapore
Soms moet je de dood in de ogen hebben gekeken voor je beseft wat het leven waard is. Architect en zakenman
Albert Hong (82) overlijdt in 2013 bijna aan een zware longontsteking en beseft daarna dat hij meer wil doen voor de samenleving. In datzelfde jaar doneerde hij al bijna 25 miljoen aan de Singapore University of Technology and Design voor beurzen en onderzoeksprojecten. De universiteit heeft inmiddels een collegezaal naar hem vernoemd.
De familie van zus
Nichol Ng (39) en
Nicholas Ng (37) zit al jaren in de voedselindustrie. Nichol en Nicholas ergerden zich steeds vaker aan de enorme verspilling van voedsel in restaurants, hotels en supermarkten. ‘En niet alleen aan het eindpunt’, zegt Nichol. ‘Ook al aan het begin van de keten, waar groente en fruit wordt geselecteerd op juiste kleur en afmetingen.’ Ze schat dat er ruim 785 ton of voedsel per jaar in Singapore wordt weggegooid, terwijl er mensen zijn die hongerlijden.
In 2012 legden broer en zus geld bij elkaar en startten een voedselbank in een opslagplaats van hun bedrijf. Ze verzamelen gekookt eten van hotels, maar ook weggegooid vers fruit en groenten, voedsel dat bijna over de datum is en gedoneerde producten van supermarkten. Vanuit de opslagplaats worden alle producten verdeeld over bijna tweehonderd goede doelen in het land. Door het hele land heen plaatsen ze dozen waar mensen voedsel in kwijt kunnen dat ze niet meer willen hebben.
Twee jaar geleden kwam er ook een geldstroom op gang en kon de stichting twee fulltimers in dienst nemen en een busje en vrachtwagen kopen. Er werken inmiddels duizend vrijwilligers en Nichol is momenteel druk met het opzetten van eenzelfde initiatief in buurlanden.
Nichol Ng: