Carnegie Medals staan nog steeds voor Giving while living

Andrew Carnegie (1835-1919)
Andrew Carnegie (1835-1919)
27 november 2017
Nieuws | | Filantropen

De Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis in Den Haag, eert nog altijd de nalatenschap van Carnegie en zijn geefvisie: ‘giving while living’. Dat doet de stichting onder andere door eens in de twee jaar de Carnegie Medals of Philanthropy uit te reiken onder leiding van de Carnegie Corporation in New York. Sophie Brinkel van de Carnegie Stichting was bij de uitreiking in New York aanwezig.
 
Door Sophie Brinkel*


De ceremonie vond plaats in de New York Public Library en werd geleid door de President van de Carnegie Corporation, dr. Vartan Gregorian. Naast de prijsuitreiking aan de acht meest invloedrijke filantropen van dit moment, waren er optredens van de Amerikaanse cellist Yo Yo Ma en Big Bird uit Sesamstraat. De Carnegie Corporation, opgericht door Andrew Carnegie in 1911, behoort tot een van de grootste filantropische instellingen ter wereld (vermogen 3,3 miljard dollar) en geeft jaarlijks geld aan vier programma’s gericht op educatie, democratie, internationale vrede en veiligheid en onderzoek in Afrika. Een van de Carnegie medailles ging dit jaar naar Jeff Skoll (Skoll Foundation), de oprichter van de Amerikaanse verkoopsite eBay.
 
Historie
De Carnegie Medal of Philanthropy werd voor het eerst uitgereikt in 2001 in de New York Public Library. Dat was precies honderd jaar nadat Andrew Carnegie zijn Carnegie Steel verkocht aan JP Morgan voor het toen ongelofelijke bedrag van vierhonderd miljoen dollar, dat hem meteen de rijkste man ter wereld maakte. Carnegie was vanaf dat moment, in 1901, een ‘fulltime’ filantroop. Maar ook daarvoor was Andrew Carnegie al druk bezig met het (weg)geven van zijn geld aan openbare bibliotheken, verscheidene musea in de Verenigde Staten en aan een groot concertgebouw in New York: Carnegie Hall.
 
Voorwaarden voor de medal
Om in aanmerking te komen voor de naar Andrew Carnegie vernoemde ‘Carnegie Medal of Philanthropy’, moeten filantropen voldoen aan de volgende criteria:
  • De filantropische visie moet aansluiten bij de idealen van Andrew Carnegie.
  • Het geefgedrag van de filantroop moet duurzaam zijn.
  • Het geefgedrag van de filantroop moet impact hebben op een bepaald gebied, een land, een groep mensen, nationaal of internationaal. 
 
De eerste prijswinnaars van de Carnegie Medal of Philanthropy in 2001 waren o.a. de Gates familie, George Soros van de Open Society Foundation en Ted Turner van de United Nations Foundation. De selectie geschiedt door een commissie bestaande uit vier permanente leden en twee roterende leden van de verschillende Carnegie instellingen over de hele wereld. De Carnegie Corporation New York zit de selectiecommissie voor.
De Carnegie Medal of Philanthropy ceremonies worden om het jaar gehouden en vinden meestal in New York plaats. 

Giving pledge
Geïnspireerd door de Carnegie Medal of Philanthropy, zijn de Amerikaanse filantropen (en medaillewinnaars) Warren Buffet en Bill en Melinda Gates, in 2010 een nieuw initiatief gestart om de geefcultuur te stimuleren: de giving pledge. De giving pledge moet ondernemers en rijken in de 21ste eeuw kunnen aanzetten tot maatschappelijk goed doen. Wereldwijd hebben 158 filantropen inmiddels de pledge ondertekend.
Ondanks dat de giving pledge nog niet is getekend door een Nederlandse filantroop (noch een Nederlander de Carnegie Medal of Philanthropy heeft gekregen), staat in Nederland wel het symbool van de filantropische traditie van Andrew Carnegie: het Vredespaleis in Den Haag. 
 
Symbool van vredesfilantropie
Ten tijde van de eerste Haagse Vredesconferentie (1899) hadden onze toenmalige Koningin Wilhelmina en de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie contact over de bouw van een Vredespaleis in Nederland om het Permanent Hof van Arbitrage te huisvesten. Carnegie raakte overtuigd van het belang van een ‘Tempel’ voor vrede en stelde hiervoor 1,5 miljoen dollar beschikbaar. Hij stelde daarbij wel de voorwaarde dat het Vredespaleis niet alleen het Permanent Hof van Arbitrage zou huisvesten, maar ook een openbare juridische bibliotheek. Sinds 1946 is ook het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties in het Vredespaleis gevestigd.
 
Het Vredespaleis fungeert vandaag de dag nog steeds als Tempel van Vrede, zoals Andrew Carnegie dat met zijn gift voor ogen had. Het is een symbool voor de vredesfilantropie. Er wordt dagelijks gewerkt aan de wereldvrede door middel van het internationaal recht. Partijen en mensen komen er bij elkaar om op vreedzame wijze hun geschillen te laten beslechten.
 
Carnegie’s erfenis
Andrew Carnegie heeft tijdens zijn leven 26 instellingen opgericht die zijn naam dragen. Deze organisaties zijn over de hele wereld gevestigd en zijn allen werkzaam op het gebied van educatie, vrede, wetenschappelijk onderzoek, internationale betrekkingen en de kunst. Om het jaar komen zij allemaal bij elkaar tijdens die Carnegie Medal of Philanthropy uitreiking in New York om Carnegie’s erfenis te eren en voort te zetten.

*Sophie Brinkel, de auteur van dit artikel, is Beleidsmedewerker Carnegie Stichting - Vredespaleis   
 
Voor meer informatie:
www.vredespaleis.nl
www.medalofphilanthropy.org
 
2/2