Weekoverzicht #25

Weekoverzicht #25

Medewerkersvrijwilligerswerk

De Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt de staat van medewerkersvrijwilligerswerk en pro-bono inzet in Nederland. Dit geschiedt in samenwerking met het programma Good Busy van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Dit onderzoek richt zich op het bedrijfsleven. Het is onderdeel van het lopende onderzoek Geven in Nederland. Niet eerder is op deze schaal onderzoek gedaan naar dit thema www.filantropischestudies.nl

Onderzoek naar regeldruk in filantropie

Staatsecretaris Maarten van Ooijen (VWS) en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) hebben het rapport ‘Regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en filantropische instellingen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de aanbevelingen luidt: Beoordeel bij nieuwe regelgeving explicieter de regeldruk voor deze organisaties en instellingen en weeg dit af tegen het verlies aan maatschappelijke baten (www.goededoelennederland.nl).

Moreel oordeel in boardroom

In deze snelle tijd regent het dilemma’s voor bestuurders en commissarissen. De kranten staan er bol van. Hoogleraar Corporate Governance Mijntje Lückenrath-Rovers bundelde haar bevindingen in het zojuist verschenen Morele dilemma’s in de boardroom. De bundel is gelardeerd met elf business cases. Het boek verschijnt in een tijdsgewricht waarin bedrijven in toenemende mate aangesproken worden op hun maatschappelijk handelen (www.fd.nl).

Meer fraude door thuiswerken

Volgens meer dan de helft (53%) van bedrijven en organisaties vergroot thuiswerken de kans op fraude. Bijna 70% nam extra maatregelen. Een en ander blijkt uit het jaarlijks fraudeonderzoek in Nederland en België van Allianz Trade – specialist in garanties en fraudeverzekeringen. In de top vier staan het vervreemden van geld of goederen, declaratiefraude, vervalsing van documenten en schending van intellectueel eigendom (www.accountant.nl).

Nederland niet gelukkiger

De Nederlandse economie is sinds 2019 gegroeid, maar de bevolking is er niet gelukkiger of gezonder op geworden. Terwijl Nederland per hoofd van de bevolking veel rijker werd, is de brede welvaart in de afgelopen drie jaar nauwelijks veranderd. Brede welvaart omvat naast materiële welvaart ook gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, pesoonlijke ontplooiing en veiligheid (www.rabobank.nl).