Vergeet de sloopkogel: investeer in een mooier Nederland

Een bibliotheek in een oude gevangenis, een museum in een voormalige fabriek en een gymnasium in een leegstaand ziekenhuis. BOEi geeft betekenisvolle plekken nieuwe betekenis door cultureel erfgoed te restaureren en een nieuwe, maatschappelijke bestemming te geven. De afgelopen
25 jaar werden 500 gebouwen van de sloop gered en na renovatie teruggegeven aan de maatschappij Een impactvolle investering in een mooier Nederland.

 
Vrienden van BOEi_2022
©Jean Franssen Fotografie

Het Zuiderziekenhuis te Rotterdam uit 1939 is een mooi voorbeeld. Een plek vol herinneringen en verhalen voor duizenden Rotterdammers, dat in eerste instantie gesloopt zou worden. In april 2022 opende burgemeester Ahmed Aboutaleb hier trots het eerste gymnasium van Rotterdam Zuid.
Ook kinderen in Rotterdam Zuid krijgen nu de kans om dit type voortgezet onderwijs te volgen in hun eigen stadsdeel. Het is het handelsmerk van BOEi: complexe en bijzondere gebouwen behoeden voor
sloop, om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe, maatschappelijke invulling. Wanneer dat lukt, blijven niet alleen de gebouwen, maar ook de verhalen bestaan.
 
Maatschappelijke impact
In 2013 is Stichting Vrienden van BOEi opgericht om de maatschappelijke impact van BOEi te vergroten. Vrienden van BOEi zet zich in voor projecten, zoals bijvoorbeeld de restauratie van de twee kleinste rijksmonumenten op het voormalig fabrieksterrein van de ENKA-kunstzijde fabriek in Ede. Maar ook het herstel van een monumentale watermolen, het ontsluiten van immaterieel erfgoed van de Molukse gemeenschap in Nederland en het behoud van een bijzonder stuk industrieel erfgoed in Vlissingen, de Stoomkraan Schelde 38.
De impact is duidelijk zichtbaar. Een bouwvallige fabriek is immers een doorn in het oog. Maar met veel geld, geduld en expertise kan het een plek worden vol betekenis. Momenteel werkt BOEi onder andere aan de Centrale Markthal in Amsterdam, het voormalige DSM-kantoor in Delft, de voormalige universiteitsaula in Wageningen en het Quarantaineterrein in Rotterdam. Elk jaar wordt er zo’n 20 miljoen geïnvesteerd in projecten.
 
Met welke steen maakt u het verschil?
Er zijn verschillende mogelijkheden om Nederlands erfgoed te steunen. U kunt uw steun direct koppelen aan een specifiek gebouw of u kunt impact maken met het type erfgoed of op het gebied van duurzaamheid. Wij horen graag hoe u het verschil wilt maken in Nederlands erfgoed.
Neem hiervoor contact op met Anne van den Hul, a.hul@VriendenvanBOEi.nl / 06-11662670.
 
Stichting Vrienden van BOEiVrienden van BOEi_logo
www.VriendenvanBOEi.nl
info@vriendenvanboei.nl
033 760 0660
Voorzitter Vrienden van BOEi: Ton Nelissen
ANBI ja
IBAN NL47RABO 0106318969
Directie BOEi: Arno Boon en Sylvia Pijnenborg
RvC BOEi: Hamith Breedveld, Ronald van der Giessen, Nicole Mulder