Hoe maken we het verschil in een wereld waarin waterproblemen voor met name vrouwen en meisjes steeds groter worden? Dat is de puzzel die Dieneke van der Wijk als nieuwe directeur bij Simavi probeert te leggen. In haar eerste week bij Simavi liep Dieneke vol passie mee in de Klimaatmars in Rotterdam om de stem van miljoenen vrouwen en meisjes te vertegenwoordigen.
De klimaatcrisis is een watercrisis
Extreme weerpatronen die door klimaatverandering worden veroorzaakt, leiden wereldwijd tot enorme waterproblemen. De noodzaak om in actie te komen is echt groot, stelt Dieneke. ‘De gevolgen van de klimaatcrisis hebben alles te maken met water. Droogte, overstromingen, verslechterende waterkwaliteit of tekort aan water. Dat gaat alleen maar erger worden. Beslissingen over water worden wereldwijd vrijwel altijd door mannen genomen, terwijl vrouwen de dagelijkse taak hebben om water in huis te halen. Vooral in Afrika en Azië, waar nu al miljoenen vrouwen en meisjes onvoldoende toegang hebben tot veilig maar ook betaalbaar drinkwater. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat vrouwen meebeslissen over watervraagstukken en vaker de leiderschapsrol op zich kunnen nemen.’
Vanuit haar overtuiging dat vrouwen centraal zouden moeten staan om vooruitgang te boeken, kwam Dieneke terecht bij Simavi. ‘Onze strategie is erop gericht vrouwen in staat te stellen om duurzame oplossingen voor water op te eisen en te realiseren. De uitdagingen en de oplossingen rondom water zijn overal anders. Je moet holistisch werken, je moet de dynamiek van macht en cultuur begrijpen en vooral de samenwerking zoeken.’
Dieneke van der Wijk begon haar loopbaan bij ontwikkelingsorganisaties in Sri Lanka, maar woonde ook langere tijd in Indonesië, Thailand, Sierra Leone en Liberia. Ze werd er telkens weer geraakt door de enorme kracht van vrouwen, bijvoorbeeld van oorlogsweduwen en alleenstaande moeders in Sri Lanka en Cambodja. ‘Vrouwen die helemaal niets hebben en toch het gezin draaiende houden in een oorlog. Die knetterhard zwoegen onder extreme omstandigheden en dagelijks te kampen hebben met vooroordelen. De veerkracht van vrouwen en meisjes om te overleven en er toch iets van te maken; dat spreekt mij heel erg aan.’ Door de achtergestelde positie van vrouwen worden zij belemmerd om naar school te gaan, zich te ontwikkelen en betaald werk te doen. Dit vergroot de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen alleen maar meer. Terwijl vrouwen vaak een heel krachtig antwoord hebben om problemen op een duurzame manier op te lossen. ‘Als internationale organisatie zoeken we steeds naar manieren hoe wij lokale vrouwengroepen nog sterker kunnen maken. We kijken waar ieders kracht en ervaring zit. Onze focus gaat met name uit naar gelijkwaardigheid in onze samenwerkingen wereldwijd. Samen maken we verschil. En samen vergroten we onze impact.’
Simavi: fonds voor lokale vrouwengroepen
Miljoenen vrouwen en meisjes in kwetsbare gemeenschappen in Nepal, Bangladesh en Kenia worden hard geraakt door waterproblemen. Zij moeten rondkomen van minder dan 2 dollar per dag, hebben weinig middelen om zichzelf te beschermen en wonen vaak op plekken waar water nauwelijks aanwezig of te vervuild is.
• Zij zijn afhankelijk van waterputten die door aardverschuivingen of overstromingen worden aangetast, waardoor ze verder moeten lopen en het halen van water nog tijdrovender wordt.
• Zij wonen met hun gezinnen op de rivierbanken die steeds vaker overstromen of volledig droogvallen als gevolg van uitblijvende regen.
• Zij krijgen bij droogte te maken met conflicten over water, waar bijvoorbeeld water voor vee – omdat dit inkomen oplevert – vaak de voorrang krijgt boven water voor het huishouden.
Internationale fondsen weten deze groepen nauwelijks te bereiken, omdat hun programma’s niet zijn afgestemd op lokale en door vrouwen geleide organisaties en hun specifieke behoeftes. Met het Simavi fonds - dat zich specifiek richt op het ondersteunen van lokale vrouwengroepen – maken we samen met partnerorganisaties juist in deze kwetsbare gemeenschappen het verschil. Dit fonds biedt kleinschalige investeringen die lokale vrouwengroepen in staat stellen om hun positie te versterken en hún kennis over water- en klimaatoplossingen naar voren te brengen en deze te realiseren. Wij investeren juist daar, waar anderen niet komen.
Doe mee
Simavi betrekt u actief bij de doelstellingen van het fonds, en biedt verschillende mogelijkheden om bij te dragen. Hierbij zoeken we altijd naar de beste vorm die uw wensen en persoonlijke prioriteiten koppelt aan onze gezamenlijke ambities. Wilt u samen met ons de watercrisis aanpakken via lokale vrouwengroepen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze relatiemanager Sara Kleine Vennekate. Zij vertelt u graag meer over dit fonds en de mogelijkheden hoe u kunt bijdragen aan het werk van Simavi. sara.vennekate@simavi.nl
+31 (0)6 4801 0848
Simavi Naritaweg 135, 1043 BS Amsterdam
www.simavi.nl
info@simavi.nl
+31 (0)88 313 1500
Directeur: Dieneke van der Wijk
Voorzitter RvT: Michiel de Wilde
Keurmerk CBF
ANBI ja
IBAN: NL37 ABNA 0561 2351 04
Simavi-directeur Dieneke van der Wijk: ‘We moeten de waterkennis van vrouwen naar voren brengen’
Hoe maken we het verschil in een wereld waarin waterproblemen voor met name vrouwen en meisjes steeds groter worden? Dat is de puzzel die Dieneke van der Wijk als nieuwe directeur bij Simavi probeert te leggen. In haar eerste week bij Simavi liep Dieneke vol passie mee in de Klimaatmars in Rotterdam om de stem van miljoenen vrouwen en meisjes te vertegenwoordigen.