Een samenleving die onder druk staat na een wereldwijde pandemie, toenemende inflatie en maatschappelijk discussies die fel worden gevoerd. In een tijd waarin afstand tussen mensen onderling steeds groter wordt, lijkt individualisering toe te nemen en wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. De missie van het grootste sociale fonds van Nederland is nóg relevanter: ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving en niemand er alleen voor staat. Een goed moment om te reflecteren en vooruit te kijken met Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds.
Leiding geven aan een organisatie wanneer er een crisis is uitgebroken die het werkveld van jouw organisatie in de kern raakt, dat moet uitdagingen met zich mee hebben gebracht. Wat zag je toen en wat zie je nu?
Toen de pandemie begon ging er een enorme schok door de samenleving. Niet iedereen heeft een sociaal vangnet, en juist voor deze groep was de klap extra groot, zeker omdat de sociale initiatieven die we steunen en hun vrijwilligers ook afstand moesten houden. Onze wens en missie - dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen - kwam in een scherp daglicht te staan. Het is duidelijk dat sociale initiatieven een enorm belangrijke rol in onze samenleving spelen en ervoor zorgen dat mensen mee kunnen blijven doen. Deze initiatieven hebben niet alleen baat bij financiering, maar bijvoorbeeld ook bij kennisdeling. Om dit mogelijk te maken hebben we ons werk verdeeld in drie aandachtsgebieden; Betrokken Samenleving, Zorgen voor Elkaar en Gelijke Kansen. Dat dit aanspreekt merken we door de nieuwe partners die ons met geld en kennis steunen op deze terreinen.
Waarom is het werk dat het Oranje Fonds doet van belang voor de samenleving?
De afgelopen 20 jaar heeft het Oranje Fonds meer dan 100.000 sociale initiatieven kunnen ondersteunen, die ieder op hun beurt weer heel veel mensen raken. In 2021 hebben we meer dan 550.000 mensen bereikt met meer dan 110.000 vrijwilligers. Het netwerk van deze sociale initiatieven is een wezenlijk onderdeel van onze samenleving en geeft heel veel gemeenschapskracht.
Zijn er onderwerpen waar extra aandacht voor is?
Juist nu zijn onze thema's zeer actueel: ongeveer een derde van de samenleving voelt zich niet gezien en gehoord. Dit creëert een groeiende kloof tussen groepen mensen. Terwijl verbinding tussen mensen onmisbaar is voor het goed functioneren van een samenleving. In moeilijke tijden is het fijn om terug te kunnen vallen op mensen in je buurt. Er zijn op dit moment ook veel mensen die eenzaam zijn of het psychisch zwaar hebben. En in de huidige omstandigheden zijn er voor veel mensen nog minder gelijke kansen. Zij hebben hulp nodig om de aansluiting met de maatschappij niet te verliezen.
Hoe kan je hulp bieden als gever of partner van het Oranje Fonds?
Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld door ons te steunen met een schenking, een Fonds op Naam te openen, of het Oranje Fonds op te nemen in het testament. Ook zien we geregeld verzoeken via (familie)stichtingen. In het persoonlijke contact met onze adviseurs bekijken we altijd wat het beste bij iemand past en wat de wensen zijn om het verschil te maken binnen onze verschillende aandachtsgebieden. We kunnen via onze programma’s heel gericht met schenkingen aansluiten bij maatschappelijke vraagstukken. Wat we vaak terugkrijgen is dat deze mensen het Oranje Fonds als een warme en betrouwbare partner ervaren en dat het prettig is te weten dat het geld geheel en op de juiste plek terechtkomt.
Kun je voorbeelden geven van projecten die je zijn bijgebleven?
We willen alle sociale initiatieven de erkenning geven die ze verdienen. Achter elk sociaal initiatief schuilt een wereld aan mooie verhalen van mensen die klaarstaan voor elkaar. Initiatieven die mij extra inspireren zijn projecten waarbij mensen die eerst steun kregen, nu zelf steun geven als ervaringsdeskundigen. Zoals Luciana [zie kader]. Prachtig om te zien hoe krachtig zij inmiddels in het leven staat. Dat wens ik toe aan iedereen in Nederland.
Luciana doet ertoe
Luciana heeft geen gemakkelijke jeugd gehad, en dat stond haar in de weg. Tot ze in aanraking kwam met YETS Foundation, een organisatie die gesteund wordt door het Oranje Fonds. Zij zijn op verschillende plekken in Nederland actief met een bijzondere combinatie van coaching in sport en sociaal-emotionele ontwikkeling. Hun aanpak maakte voor Luciana alle verschil van de wereld: "Zonder YETS weet ik niet waar ik terecht was gekomen.” Luciana wilde destijds van niemand iets horen of aannemen. Maar door onderdeel te worden van een basketbalteam van YETS Foundation veranderde dat. Nu voelt ze weer dat ze ertoe doet. Haar basketbalcoach Jonah heeft haar zien uitgroeien tot een rolmodel: "Luciana is nu zelf ook coach, van drie teams op drie verschillende scholen. Dat is natuurlijk geweldig.”
Voor vragen of informatie over het Oranje Fonds kunt u contact opnemen met:
Frances Hilbers-Kuijs, Adviseur Filantropie & Nalatenschappen:
frances.Hilbers@oranjefonds.nl of telefonisch via: 06-10073795
Anneloes Tros, Adviseur Stichtingen en Verenigingen:
anneloes.tros@oranjefonds.nl of telefonisch via: 06-82339644
ALGEMENE INFORMATIE
Oranje Fonds
www.oranjefonds.nl
info@oranjefonds.nl
030-6564524
Directeur: Sandra Jetten
Voorzitter: Dick Benschop
Keurmerken: CBF
ANBI: Ja
IBAN: NL70INGB0000888444
Mee kunnen doen in Nederland is nu nóg relevanter dan ooit
Een samenleving die onder druk staat na een wereldwijde pandemie, toenemende inflatie en maatschappelijk discussies die fel worden gevoerd. In een tijd waarin afstand tussen mensen onderling steeds groter wordt, lijkt individualisering toe te nemen en wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. De missie van het grootste sociale fonds van Nederland is nóg relevanter: ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving en niemand er alleen voor staat. Een goed moment om te reflecteren en vooruit te kijken met Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds.
Bijlage