Morgen begint in Zuid-Afrika de om de drie jaar terugkerende CITES-conferentie over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Nederland is een van de deelnemende landen. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken, die zelf in maart dit jaar een conferentie belegde over de stroperijcrisis en de illegale handel in wildlife, liet gisteren de Tweede Kamer weten wat zijn standpunten zijn op de voorstellen waarover tijdens de bijeenkomst wordt gestemd. WNF is blij met de voorgenomen inzet van de Nederlandse delegatie op de CITES-conferentie.
Olifanten en ivoor
Zo delen Van Dam en WNF de mening dat de focus moet liggen op de Afrikaanse en Aziatische landen die tijdens de vorige CITES-conferentie in 2013 de opdracht kregen om zo snel mogelijk een nationaal ivoor-actieplan (NIAP) in te voeren. Deze landen moesten binnen een afgesproken termijn gaten in hun wetgeving en handhaving aanpakken, en hierover rapporteren - anders volgden sancties (wat ook gebeurde). Nog steeds zijn er acht landen ‘of primary concern’ waaronder Vietnam, China en Tanzania. Elf andere landen hebben enige progressie gemaakt met hun ivooractieplannen. Maar ze moeten veel meer doen. WNF noch Van Dam wil tijd verspillen aan voorstellen om bestaande afspraken over de handel in ivoor te herzien omdat dat alleen maar de aandacht afleidt van de urgente NIAP’s .
Haaien
Van Dam is blij dat binnen CITES meer aandacht wordt besteed aan mariene soorten. Op de vorige CITES-top in 2013 kregen de hamerhaai, haringhaai en de oceanische witpunthaai eindelijk betere bescherming. Doordat deze soorten nu op Bijlage II van de CITES-lijst staan kan de internationale handel in producten van deze haaien beter gereguleerd worden. Daarvóór hadden ze geen enkele bescherming. Nu wil de staatssecretaris erop inzetten dat ook andere haaiensoorten zoals de voshaai en de zijdehaai betere bescherming krijgen. Deze soorten worden zwaar overbevist waardoor hun aantallen in hoog tempo afnemen. WNF en de Nederlandse delegatie zullen allebei stemmen voor opname van deze soorten op Bijlage II van CITES.
Lees hier meer over de inzet van WNF op de CITES-conferentie
Organisatienieuws