Wir haben es geschafft

Wir haben es geschafft
Wir haben es geschafft
14 maart 2019
Opinie | | (Social) Impact

In het Algemeen Dagblad interviewde Hans van Soest recent Frits Bolkestein. Aan de orde kwamen multiculturalisme en integratie van buitenlanders. In 1991 riep de voormalige VVD-fractievoorzitter een storm van kritiek over zich af door te schrijven dat het ‘helemaal misgaat met de integratie’. 

‘Hoe vindt u dat het nu gaat?’ vroeg Van Soest. ‘Het beeld wisselt’, antwoordde Bolkestein. ‘Je kunt niet zeggen dat het goed gaat met de integratie, maar we staan er wel beter voor. Wie heeft gezegd dat de integratie is mislukt, mag zijn woorden opeten.’
Dat is een opmerkelijke uitspraak van een man die ons samen met Paul Scheffer en Pim Fortuyn de stuipen op het lijf joeg. Of Bolkestein in 1991 een punt had, blijft de vraag. Wat hij nu zegt, klopt in elk geval. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat nieuwkomers meer en meer op de rest van de Nederlanders beginnen te lijken. ‘Allochtonen’ verschillen steeds minder van ‘autochtonen’, of dat nu gaat over werk, school, criminaliteit of gezinsvorming. Waarschijnlijk was er twintig jaar geleden al geen multicultureel drama. Vandaag is daar zeker geen sprake meer van.  
Vergeleken met Duitsland ging de migratie naar Nederland vrij geleidelijk. Onze oosterburen kregen in de zomer van 2015 meer dan een miljoen vluchtelingen te verwerken. Met de verschrikkingen in Syrië op het netvlies en die van de Tweede Wereldoorlog in het collectief geheugen, ontstond in Duitsland spontaan een Wilkommenskultur. ‘Wir schaffen das’, meende bondkanselier Merkel, een stelling die op dat moment werd bevestigd door de ‘Integrationsbarometer’. Onderzoekers vroegen Duitsers om het ‘integratieklimaat’ te beoordelen op een schaal van 0 tot 100. Op het hoogtepunt van de migratiegolf stond de integratiebarometer op 65,4 graden. 

Dat was in 2015. Vervolgens groeide zowel de argwaan als de sympathie voor de rechts-extreme AFD. En nu zijn we meer dan drie jaar verder. De temperatuur daalde licht naar 63,8 graden. Het merendeel van de Duitsers blijft dus positief over het integratieklimaat. En vraag je hen of migranten de Duitse identiteit bedreigen of verreiken, dan stemt 71,5 procent voor verreiking. Niet alleen bij ons is de integratie gelukt, ook Merkel heeft het geschafft.
 
Deze column verscheen eerder in Het Financieele Dagblad
►​Wil je de columns van Ralf Bodelier teruglezen? Klik hier.