Citaat:
‘Als een initiatief aantoonbaar goed is en in een behoefte voorziet, hoeft de initiatiefnemer van ons niet elk jaar weer de reguliere activiteiten in “iets vernieuwends” te verpakken.’
PROFIEL DDB:
Last, but most definitely not least: Suzanne Kooij, sinds mei 2021 directeur van het fonds met de ongetwijfeld meest ‘klassieke’ naam op deze lijst – het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor. Het Amsterdamse vermogensfonds is een van de oudste van Nederland, met een geschiedenis van bijna viereneenhalve eeuw goed doen.
Onder haar aanvoerderschap koos het fonds voor een scherpere focus, op basis van een ‘Theory of Change’ die een toetsingskader vormt voor initiatieven die het RCOAK ondersteunt. Stapsgewijs zal een verschuiving zichtbaar worden van ‘project-gestuurde’ ondersteuning naar het (meerjarig) in staat stellen van aanvragers om aantoonbare impact te (blijven) maken, waarbij dus ook organisatie- en exploitatiefinanciering tot de mogelijkheden behoort.
Kooij: ‘Wat aanvragende organisaties erg moeilijk vinden, is dat veel fondsen “steeds weer iets nieuws” eisen. Ja, eisen.... anders geven ze geen geld. En dat leidt bij de aanvragers tot stress. Want hun reguliere aanbod is datgene wat hun doelgroep nodig heeft. En daarvoor hebben ze geld nodig. Maar ze voelen zich gedwongen om steeds weer “een innovatief project” te verzinnen. Bij het RCOAK stellen we die eis niet. Als een initiatief aantoonbaar goed is en in een behoefte voorziet, hoeft de initiatiefnemer van ons niet elk jaar weer de reguliere activiteiten in “iets vernieuwends” te verpakken.’
Deze pragmatische koers is geheel in lijn met het rapport dat Kooij ooit samen met Deny de Jong publiceerde – Van Capacity Building naar Funding Plus –, waarin fondsen en aanvragers een uitweg uit de projectencaroussel geboden werd. De missie van het RCOAK blijft overigens uiteraard fier overeind – het bevorderen van een menswaardig bestaan voor ouderen in Nederland en voor Amsterdammers in bestaansonzekerheid. Voor de lezer met een fotografisch geheugen: Kooij figureerde inderdaad al eerder in de DDB100, destijds vanuit haar adviesbureau Ars Memorandi.
En één blik op haar LinkedIn-profiel laat zien dat haar hart haar hele carrière al bij charitas ligt, meer specifiek bij de meest kwetsbaren in onze samenleving, zoals ouderen wier levenslust dreigt uit te doven in eenzaamheid. Hierbij is Kooij een groot voorstander van lokale initiatieven ‘van onderop’, die helaas al te vaak doodlopen op de weerbarstigheid van ‘het systeem’. Vol overtuiging tekende Kooij eerder dit jaar dan ook het manifest Gezond Ouder Worden doe je Samen in de Buurt. Hierin worden de betrokken ministers opgeroepen om de energie en creativiteit, die in ruime mate aanwezig zijn in de samenleving, niet langer te frustreren maar juist te gebruiken bij het vlottrekken van de (langdurige) zorg.
Ranking
Wie staan er allemaal in de DDB 100?
5 januari 2024
Profiel | Simone van Heiningen | Ranking
De redactie van het filantropie platform DDB publiceert in de komende dagen profielen van professionals die een plaats veroverden in de DDB 100, de ranglijst van invloedrijke spelers in de filantropie. Vandaag: Suzanne Kooij, directeur van Stichting RCOAK en de nummer 100.