Pas als wetenschappelijke kennis toepasbaar wordt in onze dagelijkse filantropiepraktijk gaan we rechtop zitten. Maar die kennis toveren wetenschappers niet pardoes uit hun hoge hoed. Daar is samenwerking met het veld voor nodig. En dat is idealiter echt tweerichtingsverkeer.
In de filantropiepraktijk met de poten in de goede doelenmodder worden soms geweldige oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken ontwikkeld zonder dat ze een wetenschappelijke basis hebben. Voer voor academisch onderzoek!
Omgekeerd komt de wetenschap ook eigenstandig tot nieuwe inzichten. Door noeste arbeid of door gebruik te maken van internationale onderzoeksuitkomsten, maar ook door toeval of als ‘bijvangst’ van ander onderzoek. Zonder geluk vaart niemand wel, ook in de academie.
De ervaring leert dat het niet eenvoudig is om samenwerkingsverbanden op te zetten. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Terwijl veel filantropische organisaties meer sprinters zijn die zoeken naar oplossingen voor de korte termijn (bijvoorbeeld: ‘hoe werf ik meer fondsen’), zijn onderzoekers meer de marathonlopers voor de algemene toepasbaarheid. Dat laatste telt vooral zwaar om als wetenschapper in toptijdschriften te worden gepubliceerd, en daar worden ze mede op afgerekend. En eerlijk is eerlijk: de inkomsten uit onderzoek in opdracht zijn hard nodig om de academische eindjes aan elkaar te knopen. Op de universiteit is Schraalhans doorgaans soeverein keukenmeester.
Shall the twain ever meet?
Toch wel, denken de meest vooraanstaande filantropiewetenschappers van ons land. Het gaat er allereerst om dat we elkaars mindset, doelstellingen en ‘afrekenmechanismen’ beter begrijpen. Daartoe publiceren de wetenschappers in de komende weken diverse bijdragen waarin ze laten zien waarom zij samenwerking tussen wetenschap en praktijk zo belangrijk vinden en concrete voorbeelden geven van projecten waarbij samenwerking tot maatschappelijke meerwaarde heeft geleid. In dit Journaal trapt dr. Pamala Wiepking (Erasmus) af. De wetenschap komt dus naar u toe deze lente. Een handreiking die onze waardering verdient.
Wetenschap & Onderzoek