Waarom als Fortis Foundation zoveel tijd en moeite gestoken in het ontwikkelen van de Wellventure Monitor?
Van Sluis: "Werknemersvrijwilligerswerk is sterk in opkomst. Daarmee is ook de behoefte aan harde cijfers, het inzichtelijk maken van het resultaat van projecten, groter geworden. Goede doelen willen de impact van samenwerkingsverbanden met het bedrijfsleven op de maatschappij in kaart brengen. Wat is de toegevoegde waarde, zowel voor maatschappelijke organisatie als bedrijf? Voor ons als Fortis Foundation speelt daarnaast dat we projecten willen kunnen vergelijken. Uit een inventarisatie bleek dat er eigenlijk geen bruikbare instrumenten op de markt zijn. Vandaar dat we twee jaar terug tijd en budget zijn gaan vrijmaken om in samenwerking met hoogleraar Vrijwilligerwerk Lucas Meijs (Erasmus Universiteit) een instrument te creëren waarmee we grip kunnen krijgen op de vaak wat softere materie. De Wellventure Monitor is sinds juni 2006 operationeel."
Wat is nieuw aan de versie die vorige week is gelanceerd?
Van Sluis: "We stellen het instrument nu op internet gratis beschikbaar aan maatschappelijke organisaties, intermediaire initiatieven en bedrijven, waardoor de toegankelijkheid enorm is verbeterd. Gebruikers kunnen een online account aanmaken en meteen aan de slag gaan. Nieuw is ook dat de nieuwe versie multi-user is. Dat voorkomt onder andere comptabiliteitsproblemen vanwege het naast elkaar gebruiken van verschillende versies binnen een organisatie, maar is natuurlijk ook gewoon handiger en overzichtelijker."
Hoe werkt de Wellventure Monitor?
Van Sluis: "De Wellventure Monitor meet de effecten van projecten op drie niveaus: participanten, organisatie en omgeving. Voor elk van deze prestatievelden krijgt een project uiteindelijk een rapportcijfer van 0 tot 10. Aan de basis van de rapportcijfers liggen vragenlijsten die door het systeem voor verschillende doelgroepen worden gegenereerd. Welke vragen er gesteld worden in de enquête kan door de gebruiker zelf worden bepaald. Niet relevante vragen kunnen worden weggelaten. Er is dus een hoge mate van flexibiliteit. Het is mogelijk de vragenlijsten op maat te maken met in de organisatie gebruikte terminologie en het logo van de organisatie."
En levert het gebruik van de monitor inderdaad de in veel organisaties zo vurig gewenste harde managementinformatie op?
Van Sluis: "Omdat per project vijf verschillende doelgroepen hun input over in totaal tachtig onderwerpen geven ontstaat een gedetailleerd beeld, dat hard mag worden genoemd. Dit is geen instrument waarbij je een nulmeting doet en daarna een cijfermatige ontwikkeling vastlegt. De Wellventure Monitor is wel uitermate geschikt om projecten met elkaar te vergelijken. De enquête levert een gemiddeld rapportcijfer op voor ieder meetinstrument. Het gemiddelde van de meetinstrumenten bepaalt de score voor het overkoepelende criterium. En de gemiddelde score van de criteria bepaalt ten slotte het eindcijfer voor het bijbehorende prestatieveld."
Hoe is het tot dusverre met de animo voor de Wellventure Monitor gesteld?
Van Sluis: "De respons heeft al onze verwachtingen overtroffen. Twee dagen nadat we het persbericht uitstuurden zaten we al op 71 gebruikers. De teller staat nu op 104 gebruikers. Het is een gemêleerd gezelschap. Er zitten universiteiten en hogescholen tussen, maar ook een aantal adviesbureaus. Daarnaast maatschappelijke organisaties en grote bedrijven, waarvan sommige in het buitenland actief zijn."
Niet iedere organisatie zou haar zelf met bloed, zweet en tranen ontwikkelde instrumenten zomaar gratis ter beschikking stellen aan derden.
Van Sluis: "Voor ons is dit een enorme investering geweest in tijd, energie en geld. Het is waanzin om het resultaat alleen voor jezelf te houden. Het past ook bij maatschappelijke verantwoord ondernemen om verder te kijken dan je eigen voordeur. Voor Fortis Foundation is de Wellventure Monitor een waardevol instrument gebleken. We gebruiken hem nu zelf een jaar en merken dat het ons helpt onze keuzes te bepalen en projecten beter neer te zetten. Als evaluatietool geeft de Wellventure Monitor antwoord op belangrijke vragen. Bijvoorbeeld: waar hebben we gescoord en waarom? Welke projecten leverden niet het verwachte resultaat op? Wat zijn daarvoor de redenen? Met deze kennis kunnen we de doelmatigheid van ons werknemersvrijwilligersbeleid vergroten. En daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen."
Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.wellventuremonitor.nl