Save the Children: ‘Weeshuistoerisme trekt familienetwerken uit elkaar’

Familieopvang is ontzettend waardevol, vooral in landen waar de overheid niet financieel bijdraagt en niet goed functioneert. (Foto: Save the Children)
Familieopvang is ontzettend waardevol, vooral in landen waar de overheid niet financieel bijdraagt en niet goed functioneert. (Foto: Save the Children)
2 augustus 2017
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Het plan om ‘iets goeds te doen’ in een vakantie, een tussenjaar of een sabbatical komt steeds vaker voor. Een van de populairste vormen van vrijwilligerswerk is het werken in weeshuizen: het zorgen voor of lesgeven aan jonge kinderen die in een tehuis wonen. Save the Children maakt zich grote zorgen over deze trend. Ongeschoolde en ongetrainde vrijwilligers komen in contact met uiterst kwetsbare kinderen. Bovendien draagt de vraag naar dit soort vrijwilligerswerk bij aan de bouw en financiering van nog meer weeshuizen, die volgens de organisatie niet nodig zijn.
 
Onderzoek in oost- en zuidelijk Afrika toont aan dat het gemiddeld tien keer duurder is om een weeshuis te financieren dan de zorg binnen de gemeenschap of bij familieleden onder te brengen. Save the Children: ‘We dachten dat deze cijfers zouden helpen om regeringen te overtuigen hun financiering te verschuiven naar de gemeenschaps- en familiezorg - totdat we beseften dat de meeste weeshuizen niet waren opgezet door de overheid, maar door kerken. In de meeste landen waar wij werken, worden weeshuizen gerund door kerkelijke groeperingen en mensen die beginnen als vrijwilliger. De instellingen hebben gebrekkige regelgeving en doen werk dat - met de juiste ondersteuning - ook kan worden gedaan door familieleden van de kinderen.’
 
Opvang door familieleden
‘Maar liefst tachtig procent van de kinderen die in weeshuizen wonen, heeft minstens nog één levende ouder. Maar ook kinderen die beide ouders hebben verloren, moeten zich kunnen wenden tot hun overige familieleden. Familieopvang is ontzettend waardevol, vooral in landen waar de overheid niet financieel bijdraagt en niet goed functioneert. Maar in plaats van steun te krijgen, worden de familienetwerken uit elkaar getrokken door de oprichting van weeshuizen - vaak gefinancierd door bezoekers, die alleen maar willen helpen.’
 
In 2013 richtte Save the Children UK samen met het Better Care Network het initiatief ‘Better Volunteering Better Care’ op. Dat heeft als doel vrijwilligerswerk in weeshuizen te ontmoedigen en meer verantwoorde alternatieven te bevorderen. ‘Wij zijn zeker niet tegen vrijwilligerswerk in het buitenland. Maar het is belangrijk om goede research te doen en de juiste vragen te stellen over wat het beste is voor kinderen’, aldus Save the Children.
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.