Goed nieuws voor culturele instellingen: Staatssecretaris Weekers van Financiën verwacht binnenkort goedkeuring te krijgen van de Europese Commissie voor de multiplier in de Geefwet over de gehele periode 2012 tot en met 2017. Dit heeft Weekers geantwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA).
De multiplier voor de giftenaftrek in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting geldt alleen voor giften aan culturele instellingen. Voor de inkomstenbelasting wordt de aftrek verhoogd met 25 procent van de giften, met een maximum van € 1.250,-. De aftrek wordt voor de vennootschapsbelasting verhoogd met 50 procent van de giften, maar ten hoogste met € 2.500,-. De regeling werd vorig jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie, die zich moest buigen over de vraag of de multiplier geoorloofde constructie is of niet.
Technische vertraging
Hoe lang de Europese Commissie nodig heeft om een oordeel te geven, verschilt per dossier. “In september 2011 zijn de eerste contacten over het dossier gelegd met de Europese Commissie”, schrijft Weekers. “Verwacht werd dat de Europese Commissie de maatregel zou goedkeuren tijdens haar laatste vergadering van 2012, op 19 december 2012. Pas op het laatste moment bleek dat dit niet mogelijk was en dat een lichte technische vertraging in de goedkeuringsprocedure was opgetreden. De Nederlandse regering zal in samenwerking met de Europese Commissie trachten de goedkeuring alsnog begin 2013 rond te krijgen.”
Nu al beroep doen op multiplier
Weekers zegt dat het nu al mogelijk is om bij het invullen van de belastingaangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2012 een beroep te doen op de multiplier. Als de Europese Commissie onverhoopt niet akkoord gaat met de multiplier, zal op dat moment worden bekeken welke maatregelen genomen kunnen worden, maar Weekers gaat daar niet van uit. “Ik wil daar nu nog niet op vooruitlopen. Ik ga ervan uit dat het besluit van de Europese Commissie over het verzoek tot goedkeuring betrekking zal hebben op de gehele periode 2012 tot en met 2017 en zie dat met vertrouwen tegemoet.”
Tax & Legal