Waar doorgaans de kaasschaaf wordt gehanteerd, kiest het VSBfonds er nu voor om stevig in te grijpen. Dat moet ook wel. VSBFonds had een vrij eenzijdige aandelenportefeuille met daarin vooral aandelen Fortis. Het onderuit gaan van deze bank betekende een forse inkrimping van het fondsvermogen en dus dat VSBfonds de komende jaren geen 60 miljoen euro maar 26 miljoen euro per jaar kan toewijzen aan goede doelen en maatschappelijke organisaties.
Er is door VSBfonds voor gekozen voortaan niet langer in natuur en milieu (8 miljoen) en sport (5 miljoen) te investeren. Dit om de investeringen in kunst en cultuur grotendeels overeind te kunnen houden. Het fonds zal minder grote aanvragen honoreren en nog scherper gaan selecteren op de concrete uitwerking van projecten die voorliggen. Het fonds gaat volgens directeur Van Lanschot ‘op zoek naar de pareltjes.'
De verwachting is dat het fondsvermogen de komende jaren niet verder geraakt zal worden, omdat het vermogen nu niet meer grotendeels in aandelen zit, maar is belegd in vastrentende waarden. De opbrengst hiervan is minder onvoorspelbaar.
De Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66) en John Leerdam (PvdA) hebben vragen gesteld aan de minister van OCW over de rigoureuze stappen. De Kamerleden willen onder andere van de minister weten of hij de realisatie van eigen inkomsten en het profijtbeginsel voor cultuurinstellingen onder de gebleken omstandigheden zal gaan herzien.
Zie ook: www.vsbfonds.nl