Vrijwilligers naar rechter om fusieplannen Rode Kruis

15 oktober 2009
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTELVEEN (15 oktober) - De afdelingen Haarlem, Haarlemmermeer en Zandvoort van het Rode Kruis dagen het landelijk bestuur van de voor de rechter. De afdelingen zijn faliekant tegen een ingrijpende reorganisatie die de instelling wil doorvoeren.


De fusie betekent dat alle lokale afdelingen moeten worden opgeheven als rechtspersoon en rechtstreeks onder een landelijke organisatie komen te vallen. Bij het Nederlandse Rode Kruis, zijn via driehonderd lokale afdelingen ruim 33.000 vrijwilligers aangesloten. De organisatie telt 591.000 leden.



Transparanter


Het bestuur van het Rode Kruis betreurt het verzet ten zeerste. ‘We willen met een meerderheid van de leden de toekomst in’, zegt de organisatie in een schriftelijke reactie. ‘Wij zijn er van overtuigd dat deze fusie goed zal doen aan het Rode Kruis, de vrijwilligers en de hulpvragers en zal zorgen voor een efficiënter, slagvaardiger en transparanter organisatie wordt. We kunnen niet ingaan op de inhoud van de zaak, omdat het nu voor de rechter ligt en wij ons voorbereiden op ons verweer. Wel denken we dat we deze afdelingen altijd in de gelegenheid hebben gesteld om mee te fuseren, maar zij hebben ervoor gekozen dit niet te willen.’



Verschillende standpunten


De ledenvergadering van het Rode Kruis heeft in 2008 het besluit genomen om te fuseren. Dit besluit geldt voor alle leden, zonder uitzondering. De genoemde afdelingen kunnen zich echter niet kunnen vinden in de fusieplannen, maar willen wel verder onder de vlag van het Rode Kruis. ‘Deze twee standpunten verschillen van elkaar en de rechter zal een beslissing moeten nemen’, zo schrijft het Rode Kruis.


Vertrek vrijwilligers

De dissidente afdelingen hebben tot november om eieren voor hun geld te kiezen. Gaan ze niet akkoord met de fusieplannen, dan verliezen ze het recht om de bekende Rode Kruis-vlag te dragen. De landelijke organisatie zal dan nieuwe mensen neerzetten in dat gebied. Vandaar het kort geding.

De drie lokale afdelingsbesturen uit de regio Haarlem hebben de steun van hun bijna vijfhonderd vrijwilligers. “Als ze de fusie doordrukken, dan zal een deel van de vrijwilligers zeker vertrekken”, waarschuwde voorzitter Tom van Beek van de afdeling Haarlemmermeer in De Telegraaf. “ Wij verwachten bovendien dat veel meer afdelingen in stilte het met ons eens zijn.”


Vrijwilligersorganisatie

Met de fusie komen al hun eigendommen, zoals panden, ambulances en hulpmiddelen, formeel in handen van de landelijke organisatie. Middelen die in Zandvoort bij het circuit worden ingezet en in Haarlemmermeer laatst nog bij de ramp met Turkish Airlines. “Wij vrezen dat onze vrijwilligersorganisatie een bureaucratisch log apparaat zal worden. Het zal volgens ons ten koste gaan van ons sociale werk met de kwetsbare mensen in de samenleving en er zal meer accent komen op de internationale hulp”, aldus voorzitter Hille Wiedijk namens de Rode Kruisvereniging in Zandvoort tegenover ’s lands grootste ochtenkrant.



Formeel juridische reorganisatie


Volgens algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis is dat een misvatting. “Dit is puur een formeel juridische reorganisatie”, zei hij in dezelfde krant. “Het moet vooral kosten besparen, zoals de tonnen euro’s die al die ruim driehonderd accountantsverklaringen jaarlijks kosten. En de bezittingen blijven juist in beheer van de regio’s.”

Ook is er in de nieuwe organisatie sprake van een solidariteitsfonds, waar de rijkere afdelingen de minder bedeelde Rode Kruisregio’s zullen ondersteunen. De drie opstandige afdelingen stellen echter dat de landelijke organisatie vooral zelf geld nodig heeft om de honderden betaalde krachten op het hoofdkantoor te kunnen bekostigen.