Vrije bestedingskeuze loterijen in gevaar

19 april 2011
Nieuws | | Loterijen

AMSTELVEEN (21 april) - Loterijen die geld geven aan goede doelen, krijgen mogelijk te maken met voorwaarden voor de besteding van de opbrengst. Zo zou de besteding niet in strijd mogen zijn met de wet of met de openbare orde. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei vorige week in een debat met de Tweede Kamer te gaan kijken naar afspraken die bij de vergunningverlening met een loterij gemaakt kunnen worden over de keuze voor goede doelen. Nu zijn goededoelenloterijen nog zelf verantwoordelijk voor de besteding van de opbrengst.

De Nationale Postcode Loterij laat op haar website weten dat zij de noodzaak inziet van een modernisering van het kansspelbeleid, met name op welke wijze een legaal online kansspelaanbod tot stand kan komen. De Nationale Postcode Loterij wil - samen met BankGiro Loterij en VriendenLoterij - er echter ook zeker van zijn dat zij ook in het nieuwe beleid de huidige steun aan de goede doelen kan waarborgen: "Want dat is waar wij voor zijn opgericht; geld verzamelen voor goede doelen".

Maatschappelijk belang
Voorts wijst de Nationale Postcode Loterij op haar website op het grote maatschappelijke belang: "Het is voor de samenleving van groot belang dat deze bijdrage van de Postcode Loterij kan blijven bestaan. Ook veel Kamerleden hebben naar voren gebracht dat de gelden van de Goede Doelen Loterijen zo belangrijk zijn voor de maatschappij."

PVV
Dat belang werd vorige week in het debat met Teeven inderdaad door Kamerleden benadrukt, maar niet alle partijen zijn blij met de eigen keuzen die de loterijen nu mogen maken voor de bestemming van de opbrengsten. Zo vroeg PVV-Kamerlid Louis Bontes Teeven of er wel geld van een loterij naar een organisatie als ICCO zou moeten gaan. Deze ontwikkelingsorganisatie ligt in de clinch met Buitenlandse Zaken over de steun die ze geeft aan een Palestijns georiënteerde website.

Ruimte
Teeven wil meer ruimte voor kansspelen. Pokeraars kunnen straks legaal spelen op internet en op kleine schaal ook in café of buurthuis. Voor loterijen komen er ook meer vergunningen. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat open voor ruimere regels, maar vindt dat de staatssecretaris te weinig aandacht heeft voor het voorkomen van gokverslaving en bestrijding van criminele activiteiten, zoals witwassen van crimineel geld via de gokwereld.

No way
''Modernisering: prima, maar liberalisering: no way", stelde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ze is voor vergroting van het legale aanbod, maar is ook bang dat met het opengooien van de markt de huidige nadruk op voorkomen van gokverslaving en criminaliteit als een kaartenhuis in elkaar stort.

Consument
''De bescherming van de consument staat voorop, daarna komen de centen", vond Ineke van Gent van GroenLinks. Net als andere partijen stelde ze voor nieuwe aanbieders van kansspelen via de vergunningen te bewegen dit uitgangspunt in acht te nemen.
Teeven wil meer de nadruk leggen op de eigen verantwoordelijkheid van spelers, maar erkende dat ook de aanbieders van kansspelen een rol hebben bij het terugdringen van verslaving en misdaad.

Voorwaarden
Ook de overheid zal niet achteroverleunen. Bij het verlenen van vergunningen kunnen allerlei voorwaarden gaan gelden om misleidende reclame tegen te gaan, maar ook gokverslaving en criminele praktijken. De Kamer houdt volgende maand een hoorzitting over kansspelen en praat daarna verder over de voorstellen van Teeven.