Vogelbescherming Nederland over het effect van de coronacrisis: ‘In welke wereld willen we hierna leven?’

Vogelbescherming Nederland over het effect van de coronacrisis: ‘In welke wereld willen we hierna leven?’
Vogelbescherming Nederland over het effect van de coronacrisis: ‘In welke wereld willen we hierna leven?’
28 mei 2020
Nieuws | | Organisatienieuws

Niemand ontkomt aan de gevolgen van de coronacrisis. De impact van deze wereldwijde pandemie is ook evident voor maatschappelijke organisaties, die meer dan ooit moeten laten zien wat ze waard zijn.
 
Voor een goed doel als Vogelbescherming Nederland biedt deze situatie de uitgelezen mogelijkheid om haar betekenis voor de maatschappij scherp op het netvlies te zetten.
 
Ook duurzaamheidsagenda en biodiversiteit stimuleren
“Na een intelligente lockdown mogen we ook intelligente oplossingen verwachten”, vertelt Fred Wouters, directeur-bestuurder Vogelbescherming Nederland, in onze visiepaper ‘Maatschappelijke relevantie brengt de toekomst, ook na de coronacrisis’. “Ons streven, samen met andere ‘groene’ organisaties, is dat de miljardensteun een win-winsituatie creëert, door naast de economie ook de duurzaamheidsagenda en biodiversiteit te stimuleren. Kansrijke initiatieven die klimaat en biodiversiteit dienen, zouden een prominente positie moeten innemen bij het economisch herstel.” Het meest recente en EU-brede plan van de Green Deal, dat 20 mei – dag van de biodiversiteit - wereldkundig werd gemaakt, is een betekenisvolle stap in de goede richting.
 
Ruimte voor betekenisvolle stappen
“Op deze manier proberen we als ‘groene’ doelen de aandacht te vestigen op de wereld waarin we willen leven na deze corona-uitbraak. Gaan we op dezelfde voet verder of grijpen we deze situatie aan als hefboom voor fundamentele veranderingen? Juist een crisis biedt de ruimte om betekenisvolle stappen te zetten.”
Mijn boodschap a priori: laten we elkaar als goede doelen stevig vasthouden en het kabinet gezamenlijk adviseren, zodat ons land er echt beter van wordt.”
Bovenstaande citaten zijn fragmenten uit het testimonial van Fred Wouters in het visiepaper ‘Maatschappelijke relevantie brengt de toekomst, ook na de coronacrisis’.
 
Maatregelen en aanbevelingen voor maatschappelijke organisaties
In ons visiepaper zetten we de belangrijkste steunmaatregelen op een rijtje en doen we concrete aanbevelingen voor maatschappelijke organisaties. Denk daarbij aan fiscale kansen en risico’s, inzicht in geldstromen en duidelijkheid over toekomstvisie.
We staan in dit document ook stil bij de wereld na corona, want goede doelen/NGO’s, brancheorganisaties en culturele instellingen staan de komende jaren voor nog meer blijvende uitdagingen.
 
DOWNLOAD VISIEPAPER