VFI nog in overleg over uitzondering IBAN-nummers

VFI nog in overleg over uitzondering IBAN-nummers
VFI nog in overleg over uitzondering IBAN-nummers
28 juni 2012

Met de invoering van SEPA in 2014 krijgt iedereen een nieuw bankrekeningnummer met 18 tekens, het zogenaamde IBAN. Bernard Juffermans van De Nederlandsche Bank maakte eerder deze week bekend dat die regels ook gaan gelden voor goede doelenorganisaties. Maar als het aan brancheorganisatie VFI ligt, is die strijd nog niet gestreden. “We zijn nog steeds in overleg met diverse partijen, waaronder de Nederlandse banken, om tot een oplossing te komen.”

Bernard Juffermans (foto), bij De Nederlandsche Bank verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe bankrekeningnummers in Nederland, sprak deze week met het Nederlands Dagblad. “Goede doelen hebben lang gedacht dat voor hen een uitzondering gemaakt kan worden. ‘Hun houding was: Wie moet ik in Europa bellen om dat te regelen?”, aldus de projectleider. Volgens hem wordt voor de filantropiesector geen uitzondering gemaakt.

Merk- en campagnekracht
Brancheorganisatie VFI is al sinds vorige maand in overleg in een werkgroep, waar ook de Nederlandse Vereniging van Banken deel van uitmaakt. Het gaat dan vooral om het behoud van de communicatiekracht van de korte rekeningnummers als Giro555 en 999. “Die nummers hebben merk- en campagnekracht”, zegt Gosse Bosma, directeur VFI. “Wij willen er nu voor zorgen dat de goede doelen die houder zijn van die nummers, zo weinig mogelijk schade gaan ondervinden van de invoering van SEPA.”

Voorstellen
Het overleg van de werkgroep is nog gaande. “Sommige voorstellen zijn technisch mogelijk, maar juridisch weer wat lastig. Bij andere voorstellen is dat mogelijk weer net andersom. We hebben bijvoorbeeld gedacht aan het gebruiken van een bepaalde naam bij het doen van een gift. Je kunt ook tekens, woorden en termen inzetten die gekoppeld zijn aan een algemeen goede doelen-IBAN die door de banken worden geaccepteerd. Maar we hebben met verschillende aspecten en partijen te maken. Zijn de voorstellen mogelijk voor de banken? Is er draagvlak in de sector? Welke kosten zijn er met de voorstellen gemoeid?”

“Oplossing in 2014”
“Wat ons betreft is er met de invoering van SEPA in 2014 een oplossing. Wij gaan ons in ieder geval inzetten om de schade voor goede doelen minimaal te houden.”