De Europese regels voor openbare aanbestedingen zijn versoepeld. Dit kan in de toekomst voordelen hebben voor vrijwilligersorganisaties, bijvoorbeeld als een afdeling meedingt naar een dienst die voor de gemeente moet worden uitgevoerd.
Overheidsinstanties hoeven voortaan niet automatisch het laagste bod te kiezen in openbare aanbestedingen. Ook andere factoren kunnen worden meegewogen, zoals aspecten die te maken hebben met duurzaamheid en sociaal beleid. Ook kan een gemeente voor de uitvoering van een aantal diensten kiezen voor eenvoudiger manieren van 'uitbesteden' dan via het nog steeds vrij ingewikkelde instrument van 'aanbesteden'.
‘Sociaal gezicht’ weegt zwaarder
Een gemeente kan bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geeft boven een bedrijf dat dit niet doet. Ook als het andere bedrijf de dienst goedkoper kan uitvoeren. Als de dienstverlening persoonlijker is dan die van andere gegadigden, bijvoorbeeld doordat er vrijwilligers bij betrokken zijn, kan dit ook een pre zijn. Kortom: meer kansen voor ‘sociale’ organisaties.
Solidar, de Europese koepel van vrijwilligersorganisaties, heeft zich - samen met andere organisaties - erg ingespannen om versoepeling in de regels voor ‘public procurement’ te krijgen. Medio januari heeft het Europese parlement ingestemd met een aantal wijzigingen. De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de nieuwe regels in te voeren.
Vrijwilligers