Voor de editie 2010 van de Transparant Prijs was een "time out" genomen voor inschrijving van vermogensfondsen onder andere naar aanleiding van kritiek van de jury op het geringe aantal inschrijvingen van fondsen voor deze categorie. Die kritiek, in 2009 geuit door juryvoorzitter Rinnooy Kan, schoot de koepel van vermogensfondsen FIN en enkele directeuren van deelnemende vermogensfondsen in het verkeerde keelgat. De vermogensfondsen vonden dat in de beoordelingscriteria te weinig rekening werd gehouden met de organisatiespecifieke kenmerken van fondsgevende vermogensfondsen.
Top 100 weer vrijwillig
De Transparant Prijs, een initiatief van PWC i.s.m. Stichting Civil Society, stapt af van de vorig jaar geïntroduceerde top-100, met een verplichte deelname voor de grootste 100 fondsenwervende instellingen. De verplichting werkte averechts: "Wij hebben gemerkt dat dit een koerswijziging was waardoor De Transparant Prijs van vrijwillig en stimulerend naar beoordelend is gegaan."
Wat blijft is dat de top-100 (op basis van inkomsten uit eigen fondsenwerving) wordt gevraagd vrijwillig het jaarverslag in te zenden. Indien een top-100 organisatie ervoor kiest om niet deel te nemen, dan zal hiervan wel een vermelding plaatsvinden. Wat niet meer gebeurt, is een beoordeling van de publiekelijk beschikbare informatie.
"Pijn in de staart"
Wel heeft de jury besloten dat de Top-25 scores (kopgroep) volledig openbaar worden gemaakt: "Dit is bedoeld als stimulans om tot de kopgroep te behoren en om de (media)aandacht met name te richten op de best scorende organisaties. Alle deelnemers worden op basis van de score ingedeeld in een groep (koplopers, achtervolgers, peloton en achterblijvers) die openbaar wordt gemaakt. De cijfermatige score van de deelnemers achter de kopgroep wordt niet langer publiek gemaakt. Op deze manier wil de jury een 'veilige leeromgeving' creëren, waarin de aandacht kan worden gelegd op het leren en verbeteren. De "pijn in de staart" die nu veroorzaakt werd door een lage score werkt niet stimulerend voor transparantie.
Thema impact
De jury heeft besloten als thema voor De Transparant Prijs 2011 (jaarverslagen 2010) te kiezen voor het thema impact. Bij de prijsuitreiking vorig jaar werd aan dit thema al uitgebreid aandacht besteed. Ook in de sector heeft het thema impact vorig jaar veel aandacht gekregen. De jury is benieuwd of goede doelen progressie hebben gemaakt in het verantwoorden over impact.
De Transparant Prijs wil naast het beoordelen van de transparantie van de jaarverslaggeving ook nadrukkelijk thema's agenderen die voor de sector relevant zijn. Om deze reden heeft de jury besloten voor De Transparant Prijs 2012 het thema "communicatie met donateurs te kiezen". Goede doelen kunnen gedurende het jaar 2011 hun aandacht hierop richten zodat het thema ook inhoud kan krijgen in de jaarverslagen 2011.