Mijn zusje werkte ooit als tandartsassistente. Na een paar weken was ze ervan overtuigd dat heel Nederland een slecht gebit had. Rotte tanden, gele aanslag, ze zag het overal. Het was een geval van beroepsdeformatie. Niet alleen tandartsassistenten hebben daar last van. Wat te denken van de politieagent die PVV stemt omdat de criminaliteit de spuigaten uitloopt. Of de gerechtsdeurwaarder die meent dat niemand met geld kan omgaan.
Wie de hele dag tussen de problemen zit, krijgt last van een verkeerd afgestelde antenne. Dat gevaar lopen ook medewerkers van goede doelen. Het feit dat ze hard bezig zijn om de wereld beter te maken, helpt ze niet. Integendeel: zodra ze het ene bedreigde dier hebben gered, staat het volgende voor hun neus. Ze zien altijd wat er nog moet gebeuren. Net als de tandarts die telkens een nieuwe mond met rotte kiezen in zijn stoel krijgt, hoeveel gebitten hij ook opknapt.
Voor je het weet ben je het zicht kwijt op de normale gang van zaken in de wereld. Zo was mijn collega van World’s Best News onlangs op bezoek bij een ngo die een ernstige ziekte de wereld uit wil helpen. Wisten jullie, vroeg mijn collega, dat de wereldwijde sterfte aan deze ziekte sinds 2000 met een kwart is gedaald? Dat wisten ze niet. Ze geloofden het zelfs nauwelijks. Terwijl ze nota bene zélf aan die sterftedaling hadden bijgedragen.
Verwoestende onwetendheid
Zorg dus dat je antenne in orde blijft. Dat doe je snel en simpel via deze Gapminder Test: 13 meerkeuzevragen over gezondheid, armoede, bevolkingsgroei en andere grote thema’s. Gapminder is het geesteskind van Hans Rosling , je weet wel, de vorig jaar overleden Zweedse arts en statisticus die de ‘verwoestende onwetendheid' over de wereld te lijf ging met bewegende bubbelgrafieken.
Zijn missie blijkt nog steeds hard nodig. Op 1 april - geen grap - publiceerde Gapminder de ‘Terrible Results’ van haar jongste misperceptie-onderzoek. In 14 landen hadden publiekspanels de Gapminder Test gemaakt en de uitslag was beroerd: slechts 10 procent van de deelnemers had meer dan een derde van de antwoorden goed. Een derde: dat is de gemiddelde score van een groep chimpansees die zomaar wat invult.
Ziedaar: het doorsnee publiek weet minder van de vooruitgang in de wereld dan een aap. Zorg dat jij, compromisloze ijveraar voor een betere wereld, het beter doet.
Filantropie