Afgelopen dinsdag werd voor de derde maal de transparantprijs uitgereikt. De transparantprijs met alles wat erbij hoort, heeft transparantie op de kaart gezet in de Nederlandse goede doelen sector. Echter het aantal goede doelen organisatie (GDO's) dat haar donateurs een helder inzicht geeft in haar prestaties is nog steeds klein. De Stichting Nationale Goede Doelen Test (SNGDT) reikt een methode aan waarmee elke GDO snel grote stappen vooruit kan maken met het inzichtelijk maken van de geleverde prestaties, stelt Bart Hartman.
Een GDO is opgericht om een bepaald goed doel te realiseren. Maar de meeste GDO's laten aan hun donateurs niet weten in hoeverre ze hierin geslaagd zijn. Dat vinden steeds meer donateurs onaanvaardbaar. Om hier verbetering in te brengen, hebben 4 mensen uit de goede doelen sector 2,5 jaar geleden de SNGDT opgericht. De NGDT is een test op internet waarmee donateurs op een handige manier kunnen bepalen welke GDO's het beste bij hem/haar passen. Het is de bedoeling van de SNGDT dat de prestaties van GDO's een steeds grotere rol gaan spelen in de test. Echter dan moeten GDO's wel rapporteren over hun prestaties. Om GDO's hierbij te helpen, heeft de SNGDT CHAMP (Charity Assessment Method of Performance) ontwikkeld en tijdens het afgelopen Civil Society Congres gelanceerd.
De SNGDT is momenteel druk doende om per goede doelen sector, samen met een groepje GDO's uit de betreffende sector, voor elk van de 5 CHAMP-niveau's prestatie-indicatoren te definiëren. Voor de gezondheidssector en de ontwikkelingssamenwerkingsector zijn de indicatoren nagenoeg gereed. Indicatoren voor de natuur, cultuur/sport en welzijns sectoren zullen snel volgen. De indicatoren zullen o.a. via de hiervoor genoemde website onder de aandacht van de GDO's gebracht worden. Het streven van de SNGDT is dat GDO's met behulp van deze indicatoren een beter inzicht in hun prestaties gaan geven. Maar ook zonder deze kwantitatieve indicatoren, kunnen GDO's het inzicht in hun prestaties aanmerkelijk vergroten. Een expliciete, kwalitatieve beschrijving voor elk van de 5 CHAMP-niveau's is voor veel GDO's al een grote stap voorruit. Nadat GDO's ervaring hebben opgedaan met de kwalitatieve beschrijving van de prestaties, kunnen ze voor elk van de 5 niveau's één of enkele prestatie-indicatoren kiezen (of zelf definiëren) om ook een kwantitatief inzicht in de prestaties te geven.
De SNGDT streeft ernaar dat een aanzienlijk aantal GDO's in hun jaarverslag over 2006 één pagina wijden aan een kwalitatieve beschrijving van hun prestaties op de 5 niveau's. De SNGDT verwacht dat veel GDO's dit zullen doen omdat de vereiste inspanning beperkt is. Zeker in relatie tot wat de beschrijving oplevert: veel beter inzicht voor donateurs in de prestaties van de GDO. Het excuus dat het geven van inzicht heel moeilijk en eigenlijk onmogelijk is, is met de komst van CHAMP niet meer valide.
*Bart Hartman is initiatiefnemer van de Nationale Goede Doelen Test