Influentials in de Nederlandse filantropie beoordelen onze ‘civil power’ - het vermogen van burgers om met eigen middelen bij te dragen aan de oplossing van maatschappelijke noden – overwegend als ‘heel sterk’. Dat blijkt uit de pilot-editie van de Civil Power Barometer, een online enquête onder lezers van opinieblad De Dikke Blauwe. De belangrijkste resultaten van dat onderzoek werden op 22 november bekendgemaakt tijdens het mini-congres Civil Power in De Balie in Amsterdam. De volledige uitkomst van de eerste barometer staan in de nieuwste, gedrukte jaaruitgave De Dikke Blauwe 5.
Het onderzoek Civil Power Barometer dat De Dikke Blauwe hield onder leiders in de filantropiesector geeft een beeld van de huidige kracht van burgerinitiatieven voor het algemeen belang. Aan de hand van twintig pittige stellingen reageerden de lezers van De Dikke Blauwe – overwegend major donors, bestuurders en toezichthouders van goede doelen, vermogensfondsen en fondsenwervende non profits - met uitvoerige toelichtingen op trends en ontwikkelingen in en rond de Nederlandse filantropie.
Hoewel de respondenten onze ‘civil power’ overwegend positief beoordelen, zijn er ook veel kritische kanttekeningen. Zo is er nog weinig vertrouwen in overheid en bedrijfsleven als partners voor systemische veranderingen en zien maatschappelijk ondernemende burgers zich als het cement van de samenleving.
Er is ook zelfkritiek: de meeste respondenten vinden dat hun organisaties nog te weinig focus hebben op de impact van hun inspanningen.
Opvallend is ook de tweedeling die zich in het onderzoek aftekent tussen degenen die vinden dat filantropie en politiek gescheiden moeten blijven, en degenen die vinden dat samenwerking met politiek enn overheid een voorwaarde is om vaak complexe maatschappelijke problemen op te lossen.
►Wilt u de volledige uitslag van de Civil Power Barometer lezen? Bestel dan nu de nieuwe jaargids De Dikke Blauwe 5: klik hier.
Civil Power