Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds: “Dit is de 72e keer dat we bijzondere vrijwilligers onderscheiden die zich inzetten voor de creatieve, verrijkende en verbindende waarde van cultuur en natuur. Ze dragen bij aan ons gezamenlijke doel dat iedereen in Nederland kan opgroeien in een springlevend cultuur- en natuurrijk landschap, en dat verdient elk jaar opnieuw onze bijzondere aandacht en waardering. Daarom ontvangen Daphne Wassink, Klaas Post en Adolf Kock op donderdag 9 juni uit handen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix hun Zilveren Anjer in Koninklijk Paleis Amsterdam.”
Waarom ontvangen zij een Zilveren Anjer?
Daphne Wassink (1980) is hét boegbeeld van de Nederlanders koorzang, en koorzang is als sociale en culturele verbinder van mensen van groot belang. Dankzij haar werd Koornetwerk Nederland dé vertegenwoordiger van de amateurkoorsector, en door haar persoonlijke en onvermoeibare lobby konden koren na maanden van gedwongen stilzwijgen door corona weer zingen.
Klaas Post (1953) heeft als bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie een enorme verzameling van ruim 10.000 fossiele zeezoogdieren opgebouwd die onmisbaar is geworden voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij spoort ze op, verzamelt ze, maar financiert ook de expedities om dit allemaal mogelijk te maken. Daarmee is hij heel belangrijk voor de wetenschap en voor de natuurhistorische museumsector.
Adolf Kock (1936) heeft geschiedkundige kennis over Aruba waarvan het belang niet te evenaren is. Met zijn kennis en verzameling van 1 miljoen foto's vanaf 1800 tot nu heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Als ‘selfmade man’ is ‘Dufi’ Kock met zijn inzet en toewijding van grote waarde voor veel landgenoten. Met zijn liefde voor het eiland en haar geschiedenis inspireert hij iedere dag zijn medemens, waaronder veel jongeren.
Zilveren Anjer sinds 1950
De Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een eerbetoon aan mensen die zich met hun expertise, tijd of geld bijzonder inzetten voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat sinds 1950. Sindsdien hebben honderden cultuur- en natuurvrijwilligers de onderscheiding ontvangen, zie het overzicht op www.cultuurfonds.nl/zilverenanjer
Bron: Cultuurfonds.nl