Trouw publiceert Goede doelen Top 50

Trouw publiceert Goede doelen Top 50
Trouw publiceert Goede doelen Top 50
27 november 2012
Nieuws | | Goede doelen

Afgelopen vrijdag publiceerde dagblad Trouw de jaarlijkse Goede doelen Top 50 in een speciale bijlage. Stichting Kinderpostzegels neemt dit keer de eerste plaats in, gevolgd door Burung Manyar en Projecten Zuid-Afrika. De bijlage van Trouw had als thema samenwerking.

Jaarlijks doet Trouw samen met de Erasmus Universiteit en Kennisbank Filantropie onderzoek naar de goede doelen. Dit jaar vulden circa achthonderd goede doelen een vragenlijst in. Daarbij wordt gekeken naar de manier waarop de organisaties werken, bijvoorbeeld hoe transparant ze zijn en of ze experts betrekken bij hun werk. Ook wordt gekeken naar de doelstellingen en of het toezicht goed is geregeld.

Interview met Edwin Venema
De goede doelenbijlage van Trouw opent met een uitgebreid interview met Filanthropium-hoofdredacteur Edwin Venema. Gevraagd naar de verschillende taboes in ‘het land van Goed Doen’ is Venema zeer kritisch over het zichzelf in standhouden-principe waarmee veel charitatieve organisaties worstelen. Je inzetten voor de samenleving is volgens Venema een nobel streven, maar dikwijls verdwijnt de maatschappelijke impact van de organisatie, het raison d’etre, van lieverlede uit het zicht. Kritiek hierop wordt Venema meestal niet in dank afgenomen: “Het zelfkritisch vermogen van de sector is nog zwak ontwikkeld en de tenen zijn traditioneel lang.”

Samenwerking een brug te ver
De bijlage had als thema samenwerking. Ondanks het feit dat er duizenden goede doelen in Nederland zijn, ligt samenwerking niet altijd voor de hand. Directeur Hans Stam van de Hartstichting en voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland, goede doelen die met hun organisaties voor dezelfde doelgroep opkomen, onderschrijven de noodzaak tot meer samenwerking. Maar voor hun eigen organisaties vinden ze samengaan toch nog een brug te ver. Ze maken zich intussen wel zorgen over de financiering van hun organisaties op langere termijn. Stam: ‘Onze overheid is op zoek naar geld. Je ziet dat fiscale voordelen voor giften aan goede doelen worden teruggedraaid. De overheid wil graag dat je als sector volop meedraait in het ontwikkelen van zorgbeleid, maar ondertussen worden we steeds meer afgeknepen. Daar zit iets paradoxaals in. We moeten er veel harder aan trekken.’


‘Crisis moet nog beginnen’
Voor de goede doelensector moet de financiële crisis nog beginnen, menen Stam en Van Overveld. ‘Onze problemen komen nu pas, nu er wordt gesneden in de pensioenen en de werkgelegenheid terugloopt. Mensen moeten keuzes maken en dan zal de gift worden geschrapt. Daar komt bij dat er steeds meer partijen zijn die de charitatieve markt hebben ontdekt: ziekenhuizen, kunstinstellingen, allemaal willen ze een graantje meepikken. Ouderen zijn nu de belangrijkste donateurs. We moeten naar verjonging toe, maar dat is nou net een groep die lastig te pakken is’, aldus Stam.

Ook kleine doelen werken moeilijk samen
In de bijlage blijkt ook samenwerking tussen kleine initiatieven moeilijk. Dat komt door de manier waarop die projecten ooit van de grond zijn gekomen. Brancheorganisatie Partin maakt vaak mee dat een verkeerd begin alle goede voornemens in de kiem doen smoren. Want samenwerking is wel degelijk wat heel veel betrokkenen van hele kleine goede doelen willen. ‘Zij hebben wel degelijk in de gaten dat hun kleinschalige project meer effect heeft als ze in een breder verband zou opereren’, zegt Erik Boerrigter van Partin. ‘Men is nogal op zichzelf. De mensen voelen zich enorm betrokken bij 'hun' dorp of stichting. Zodra de aandacht maar even van het onderwerp dreigt af te dwalen, zetten ze hun hakken in het zand. Die houding werkt samenwerking natuurlijk niet in de hand.’

De top 10
De eerste tien plaatsen in de Goede doelen top 50 van Trouw worden ingenomen door de volgende organisaties.

1. Kinderpostzegels

2. Burung Manyar

3. Projecten Zuid-Afrika

4. Kies voor Leven

5. Light for the World

6. Barcode for Life

7. Kinderhulp Bodhgaya

8. Cordaid

9. Karuna Foundation

10. Harambee