Trend 1: Meer transparantie bestedingen
Een van de belangrijkste trends betreft de bestedingen, die volgens de organisatie van de Transparant Prijs steeds beter transparant worden gemaakt. Prestatiemeting was in 2006 een hot issue (en nog steeds). In een groot aantal jaarverslagen is zichtbaar dat organisaties concrete doelstellingen opnemen inclusief behaalde en niet behaalde resultaten. Enige voorzichtigheid is wel geboden, want keihard meten van resultaat is nog lang niet altijd mogelijk.
Trend 2: Toelichting naleving Wijffels kan beter
Uit de jaarverslagen 206 blijkt dat 27% (in 2005 was dit nog 56%) in het jaarverslag niet aangeeft hoe de Code Wijffels wordt nageleefd, daarmee wordt de Code dus in feite niet nageleefd. Er moet immers van Wijffels worden aangegeven in hoeverre de organisatie aan de code voldoet. Als er afwijkingen zijn moeten deze eveneens worden toegelicht. Het beschrijven van de evaluatie van het presteren van bestuur, toezichthouders en instelling kan ook beter. Vaak wordt wel gezegd dat evaluatie heeft plaatsgevonden, maar wat daarvan nu de resultaten zijn geweest...?
Trend 3: Digitaal in opmars
Dertig procent van de deelnemende doelen heeft een interactief jaarverslag op internet staan. Bij 89% van de instellingen kan een donateur het jaarverslag downloaden van de website.
Trend 4: Transparantie kostentoerekening kan beter
In de verslagen van de deelnemers van de Transparant Prijs 2007 is de toelichting op de kostentoerekening aan doelstelling en fondsenwerving beperkt. Slechts 34% van de instellingen scoort hier een voldoende of hoger. De nieuwe ontwerp-richtlijn Fondsenwervende instellingen, die in de bundel van de Raad voor de Jaarverslaggeving is opgenomen, vereist dat kosten voor administratie beheer expliciet worden benoemd. De overige kosten dienen toegerekend te worden aan de doelstelling en aan wervingskosten.
Trend 5: Informatie over duurzaam beleggen ontbreekt vaak
Er is het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor verantwoord en duurzaam beleggen door goede doelen. Uit de ingezonden jaarverslagen blijkt dat 75 deelnemers beleggen. Hiervan licht 52% toe dat er sprake is van duurzaam beleggen, 48% van de organisaties heeft geen informatie opgenomen over de duurzaamheid van de portefeuille. Andere verbeterpunten die worden geconstateerd zijn: in hoeverre sluit de beleggingsportefeuille aan bij de doelstellingen van de organisatie? Het noemen van de vermogensbeheerder in het jaarverslag. En: hoe vindt de evaluatie van de performance en de evaluatie van de vermogensbeheerder plaats?
Download hier het trendrapport