Anti-racismebetogers trokken vorige week een standbeeld van de handelaar-filantroop Edward Colston van zijn sokkel. Colston werd rond 1700 steenrijk met de handel in fruit, kleding en wijn. Hij werd geëerd met een kloek standbeeld in zijn woonplaats Bristol toen hij zijn vermogen ging weggeven. Dat hij dat vermogen mede had opgebouwd door een flankerende handel in slaven, nam in die tijd niemand hem kwalijk.
In De Dikke Blauwe schreven we al eerder en vaker over dit dilemma: neem je als goed doel wel of niet het geefgeld aan van een particulier of van een fonds dat in jouw ogen dubieus rijk is geworden? Een ja-nee-antwoord is niet zomaar te geven. Het is een grijs gebied van de moraliteit die zelf ook geen constante is. Wat ‘goed geld’ en ‘fout geld’ is, evolueert klaarblijkelijk. Pas afgelopen weekend
werd het beeld van filantroop Colston uiteindelijk in het water gegooid. Voor die ontmanteling is dus 300 jaar de tijd genomen…
De beeldvorming en (letterlijk) -vernietiging gaat anno 2020 een stukje sneller dan in de tijd van Colston. Door internet en social media wisselen opinies met de snelheid van het licht en weten mensen razendsnel groepen te mobiliseren voor hun ‘vóór’ of ’tégen’.
Alle geef-miljoenen van Facebook-multimiljardair Mark Zuckerberg ten spijt (sinds 2015 ondertekenaar van www.givingpledge.org), wordt hij steeds vaker op de snijtafel van de publieke opinie gelegd. Moet je als goed doel of maatschappelijke organisatie nu wel of niet geefgeld accepteren uit de extreme rijkdom die Zuckerberg heeft vergaard met zijn Facebook? Voor de een is dat platform een (verslavende) sociale verbinder; voor de ander een opruiende en ontwrichtende fake news-machine en een bedreiging voor onze privacy…
Toezichthouder CBF vraagt er (nog) niet naar, maar het lijkt een kwestie van tijd dat goede doelen ook over de herkomst van grote giften volledige transparantie gaan betrachten en duidelijk gaan aangeven waar voor hen de grens ligt tussen ‘goed’ en ‘fout geefgeld.’
►Wilt u meer commentaren lezen van hoofdredacteur a.i. Don Akkermans? klik hier
♦Wilt u regeren op dit artikel? klik hier
Filantropie