Toezichthouder deelt 700ste erkenning uit

Sinds 2016 verdubbeling goede doelen onder toezicht

CBF-directeur Harmienke Kloeze. 
CBF-directeur Harmienke Kloeze. 
10 juni 2024
Nieuws | | Goede doelen

Het CBF maakt bekend dat het nu 700 erkende goede doelen onder toezicht heeft. Dit is een verdubbeling sinds de invoering van de Erkenningsregeling in 2016. Gezamenlijk vertegenwoordigen de 700 erkende goede doelen ruim 5 mrd euro aan inkomsten, aldus het CBF. 'We zijn trots dat er nu 700 erkende goede doelen onder ons toezicht vallen, zegt CBF-directeur Harmienke Kloeze. Dit moment willen we vieren omdat het staat voor steeds meer goede doelen die bijdragen aan een betere wereld.'



De magische grens van 700 werd bereikt door het toekennen van de Erkenningsregeling aan onder meer Justdiggit (natuurbehoud wereldwijd), Woman Win (rechten van vrouwen) en Stichting @ease (anoniem praten over alles waar jongeren mee zitten). Deze organisaties hebben zich vrijwillig onder toezicht gesteld om aan te tonen dat ze transparant zijn, hun zaken op orde hebben en verantwoording afleggen over hun activiteiten. 

Marjolein Albers, CEO Justdiggit: 'De erkenning is voor Justdiggit belangrijk omdat het vertrouwen uitstraalt. Zeker nu we erg gegroeid zijn was het een logische stap om ons langs de meetlat van het CBF te laten leggen.'

Maria Bobenrieth, directeur Woman Win: 'Als internationale organisatie erkenning krijgen opent nieuwe mogelijkheden voor Woman Win. Het is een bewijs van ons commitment inzake transparantie en execellentie in organisatorisch opzicht nu we ons werk en onze presentie in Nederland hebben uitgebreid. 


Arianne Westhuis, directeur Stichting @ease: 'We zijn blij met deze Erkenning en het proces wat daaraan vooraf is gegaan. Er werden prikkelende vragen gesteld. We kunnen nu nog duidelijker laten zien dat we een professionele organisatie zijn en niet alleen op papier. We hebben het echt op orde.'

Kwaliteitscriteria

Er zijn strenge kwaliteitscriteria waaraan een Erkend Goed Doel moet voldoen, waaronder goed bestuur, integriteit, financiën en transparantie. Deze eisen zorgen ervoor dat een goed doel zijn zaken op orde heeft en de beloofde impact maakt. Het CBF controleert deze criteria, hierdoor kunnen donateurs en andere geldverstrekkers erop vertrouwen dat hun geld goed wordt besteed.

De normen waarop getoetst wordt zijn opgelegd door de onafhankelijke commissie Normstelling. Het CBF toetst op deze normen. Het aantal Erkenningen kan fluctueren omdat goede doelen soms hun Erkenning verliezen als ze niet langer aan de eisen voldoen. Gelukkig blijft het aantal goede doelen, dat zich onder CBF toezicht stelt, groeien.

Waarde Erkenning

Recent onderzoek van ABN AMRO MeesPierson toont aan dat mensen minder geneigd zijn te geven als zij twijfelen of hun donatiegeld goed terecht komt. Hier ligt de waarde van de CBF-Erkenning: het CBF controleert de Erkende Goede Doelen zorgvuldig. Volgens onze data besteden Erkende Goede Doelen gemiddeld 89% aan het goede doel en 11% aan werving- en beheerkosten.

Hoe het Erkende Goede Doel zijn geld besteed kan bekeken worden op de website van CBF. Elk Erkend Goed Doel heeft een CBF-Erkenningspaspoort, waarin in één oogopslag te zien is wat het goede doel nastreeft, waar het trots op is, hoeveel inkomsten er zijn en hoe het geld wordt uitgegeven.

Op de website www.cbf.nl zijn video's te zien van de erkenningsprocedure van de drie onlangs erkende goede doelen.