De Tafel van Zes komt met de voorstellen in de dinsdag gepubliceerde notitie ‘Minder waar het kan, beter waar het moet, een pleidooi voor een andere rol van de overheid.' In het voorstel voor het nieuwe cultuurbeleid komt meer ruimte voor het publiek: culturele organisaties verstevigen en vergroten hun publieke belang. De rol van de overheid wordt aangescherpt: het beleid moet worden gebaseerd op het bewaken van pluriformiteit, het garanderen van de toegankelijkheid en het stimuleren van innovatie.
Sterk verdeeld
Het gemeenschappelijke voorstel is uniek voor de traditioneel sterk verdeelde cultuursector: een dergelijke brede samenwerking is nog niet eerder voorgekomen. Dit heeft er echter ook toe geleid dat de nota van de Tafel van Zes in haar aanbevelingen zeer algemeen van aard blijft.
Fiscale faciliteiten
De samenwerking tussen de overheden, instellingen en maatschappelijke organisaties - zo stelt de nota - moet worden versterkt. De vraag naar cultuur worden gestimuleerd, belemmeringen voor ondernemerschap worden weggenomen en het instrumentarium worden uitgebreid met investeringssubsidies en fiscale faciliteiten.
Lange termijn
De partners benadrukken dat het stuk geen 'handleiding voor de bezuinigingen' is. De visie is ontwikkeld voor de lange termijn: ook zonder bezuinigingen zou een herziening nodig zijn. De aangekondigde bezuinigingen zijn volgens de nota disproportioneel en brengen de sector grote schade toe; de sector pleit daarom nog steeds voor proportionele bezuinigingen.
Tafel van Zes
De cultuursector is verenigd in de Tafel van Zes, een samenwerkingsverband van de Federatie Cultuur, FNV KIEM/de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, de publieke cultuurfondsen, de sectorinstituten, Kunsten '92 en de Cultuurformatie. Gezamenlijk vertegenwoordigen de zes partners verreweg het grootste deel van de cultuursector.