Minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt denkt na over de mogelijkheid een waakhond voor de hulpsector op te richten in het Verenigd Koninkrijk. Haar departement gaat tevens nieuwe normen introduceren waaraan alle hulporganisaties moeten voldoen om overheidsgeld te ontvangen.
Een onafhankelijk orgaan moet de externe controle van de sector bevorderen, er moeten nieuwe standaarden voor keurmerken worden ingevoerd en er moet worden gezorgd dat klokkenluiders en slachtoffers van uitbuiting de nodige ondersteuning krijgen, vindt de Britse minister. Samen met de Charity Commission gaat ze bespreken hoe de organisatiecultuur kan worden aangepast om machtsonevenwichtigheden aan te pakken, het rapporteren van misstanden aan te moedigen, beschuldigingen serieus te nemen en mensen ter verantwoording te roepen. Ngo’s uit de hulpsector ondertekenen een gezamenlijke verklaring waarin de belangrijkste beginselen worden uiteengezet waaraan zij zich zullen houden.
Geld ontvangen? Eerst aan eisen voldoen
Mordaunt: ‘Het Department for International Development gaat verbeterde en specifieke beveiligingsnormen invoeren voor de organisaties waarmee we samenwerken. Deze normen omvatten een beoordeling van gedragscodes, hoe organisaties incidenten identificeren en erop reageren en hoe hun risicomanagement is ingericht op bescherming en begunstigden.
Organisaties hoeven ons niet meer te vragen om nieuwe financiering, tenzij ze bereid zijn om aan deze strenge nieuwe normen te voldoen.’
Risicomanagement niet op orde
Na het Oxfam-schandaal in februari, vroeg Mordaunt alle hulporganisaties in het Verenigd Koninkrijk om details over hun veiligheidsbeleid. Alle 179 organisaties gaven de minister verklaringen met aanvullende informatie over rapportage en aantijgingen. ‘Over het algemeen is er te weinig zichtbaar van goed risicomanagement’, zei Mordaunt.
Baroness Stowell, de nieuwe voorzitter van de Charity Commission, is er duidelijk over: Als deze afspraken gaan over het publiek helpen beter te begrijpen wat hulporganisaties en goede doelen doen, dan heeft het geen zin. Het publiek hoeft het niet beter te begrijpen. Wij moeten laten zien dat we begrijpen wat het publiek van ons verwacht. Nu is het begin om dat goed te maken.’
Validatie & Toezicht