Campagne Stop Bloedkolen

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar.
Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar.
16 december 2015
Nieuws | | Organisatienieuws

Met de campagne Stop Bloedkolen zet PAX zich in voor de tienduizenden slachtoffers van het paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. De vredesorganisatie staat deze slachtoffers bij in hun zoektocht naar waarheid en verzoening, en wil dat de mijnbouwbedrijven in Cesar hun verantwoordelijkheid nemen voor wat deze mensen hebben meegemaakt.
 
Het verhaal
Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen in totaal 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. In 2014 publiceerde PAX het eerste systematische onderzoek naar de misstanden rond de kolenmijnen in Cesar, The Dark Side of Coal, met nog nooit eerder onthulde getuigenissen onder ede. Volgens ex-paramilitairen en getuigen hebben de steenkoolbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitairen in de Colombiaanse provincie Cesar gesteund met geld, logistieke hulp en strategische informatie. De mijnbouwbedrijven ontkennen echter betrokkenheid en ondertussen wachten slachtoffers als meer dan 10 jaar op compensatie.
 
De campagne
De slachtoffers hebben nooit erkenning gekregen voor wat hen is aangedaan. PAX vindt dit onacceptabel en spant zich in voor waarheidsvinding en gerechtigheid. Een sleutelrol daarbij is weggelegd voor de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent, E.ON en Electrabel. Deze bedrijven kopen steenkool van Drummond en Prodeco voor het opwekken van elektriciteit die zij leveren aan consumenten. Deze energiebedrijven weten van de grootschalige mensenrechten en de betrokkenheid van hun kolenleveranciers maar behoren nog altijd tot de grootste afnemers van deze bloedkolen. Pogingen om de mijnbouwbedrijven aan te sporen zich in te zetten voor genoegdoening hebben nog een enkel resultaat gehad.

Volgens PAX is er nog maar één oplossing: stoppen met de inkoop van bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven serieus werk maken van genoegdoening voor de slachtoffers in Cesar.
Op 17 mei is PAX gestart met een campagne om consumenten te laten wisselen van energieleverancier. De campagne is gericht op klanten van Nuon, Engie, Essent en E.ON. Deze energiebedrijven weigeren tot dusverre hun inkoop van bloedkolen in Colombia tijdelijk stop te zetten om druk uit te oefenen op Colombiaanse mijnbedrijven. Die moeten nu eindelijk concrete stappen zetten voor genoegdoening van slachtoffers van paramilitair geweld.
 
www.stopbloedkolen.nl
 
Zie ook het overzicht campagne activiteiten en resultaten.
 
PAX