Stoffig?

Met de manifestatie van Sluyterman van Loo in het achterhoofd is het wat mij betreft: goed voorbeeld doet goed volgen!
Met de manifestatie van Sluyterman van Loo in het achterhoofd is het wat mij betreft: goed voorbeeld doet goed volgen!
26 april 2007

Welk beeld doemt bij u op bij het woord ‘Regent'? En al helemaal als het dan ook nog eens gaat over Regenten van een vermogensfonds? U weet wel, zo'n fonds dat heel veel geld op de bank heeft staan en waar u na het doorlopen van uitvoerige bureaucratische procedures enige financiële ondersteuning kunt verkrijgen, mits uw project past bij een doel uit lang vervlogen tijden. Zo'n fonds dat zich bovendien niets aantrekt van maatschappelijke ontwikkelingen zoals de noodzaak van verantwoording en transparantie. Ik vermoed dat u, zoals al velen, een nogal stoffig gevoel krijgt. Niet meer van deze tijd, ouderwets, klaar voor het rariteitenkabinet.

Welnu, dat gevoel zou geheel zijn gelogenstraft als u deze week de manifestatie "Ouderen en Levenskunst" had bijgewoond. Regent Arthur Modderkolk, en regent-secretaris Koeno Sluyterman van Loo van het gelijknamige "Stimuleringsfonds Ouderenprojecten" lieten zien hoe een modern, eigentijds vermogensfonds zich ook kan presenteren. En -belangrijker nog- hoe een vermogensfonds door een actieve opstelling een voortrekkende rol kan spelen in maatschappelijke ontwikkeling. Het fonds agendeerde een aantal jaren geleden het vraagstuk van de ontmenselijking van de zorg voor ouderen en stelde geld ter beschikking voor projecten die deze situatie de andere kant op moeten gaan duwen. Projecten die nu, na enkele jaren, een vliegwieleffect hebben gekregen en daarover op de zeer druk bezochte manifestatie rapporteerden.

Natuurlijk zijn er meer van dat soort proactieve fondsen, zowel in de ouderenzorg, de cultuur en op andere maatschappelijke terreinen. Het merendeel lijkt zich echter nog in de schulp verborgen te houden. Gelukkig is ook daar het begin van een kentering te zien. De FIN, de brancheorganisatie van de vermogensfondsen, organiseerde voor zijn leden recentelijk enkele studiedagen over de maatschappelijke positie van vermogensfondsen die verrassend goed bezocht werden. En dat is maar goed ook. Want net zoals goede doelen organisaties werken vermogensfondsen met geschonken geld, ook al is dat ooit bijeengebracht door mevrouw Jansen of mijnheer Pietersen. Met het stichten van het fonds verrichtten deze mevrouw en mijnheer een maatschappelijke daad, waarover in de huidige tijd ook maatschappelijke verantwoording moet plaatsvinden. Niet alleen over cijfers en feiten, maar vooral ook over hoe de bedoeling van mevrouw of mijnheer van destijds vandaag de dag concreet gestalte krijgt. Met de manifestatie van Sluyterman van Loo in het achterhoofd is het wat mij betreft: goed voorbeeld doet goed volgen!