AMSTERDAM (3 november) - Om nieuwe oplossingen te ontwikkelen rond orgaandonatie werd drie jaar geleden de Stichting Donor JA! opgericht. De stichting ontwikkelde in datzelfde jaar de Donorkaart en fungeerde de sinds de oprichting als onafhankelijke denktank. De ideeën die in de afgelopen drie jaar verzameld zijn, werden eerder deze week gepresenteerd en toegelicht, met als hoogtepunt een nieuwe donor app.
De eerste officiële perspresentatie van de oplossingen van de denktank vond afgelopen dinsdag plaats in het Nutshuis in Den Haag. De Stichting Donor JA! presenteerde haar visie op de donorproblematiek en gaf een toelichting op de nieuwe oplossingen. Tevens werd een nieuwe donor app getoond die vanaf 11 november te downloaden is en werd de aftrap gegeven voor de nationale actie die het komend jaar gestalte zal krijgen.
Met de app kunnen donoren aanduiden welke organen ze af willen staan en wie gebeld moet worden in geval van een ongeval. De donor wordt gevraagd of deze gegevens en het besluit tot donorschap mag worden doorgegeven aan de behandelend arts en het donorregistratiesysteem van de overheid. Deze laatste mogelijkheid is ingebouwd omdat uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart miljoen Nederlanders wel orgaandonor wil zijn, maar principieel niet in een database van de overheid wil komen.
"Digitale donorkaart buiten de politiek om"
De app is de opvolger van de eerder door de Stichting geïntroduceerd donorkaart, gesteund door het CDA en de PvdA . Hierbij dragen mensen gewoon een kaartje bij zich buiten officiële registratie om. Volgens oprichter Frank van Leer van de Stichting een goede methode: "Het idee van de donorkaart is door VWS onderzocht en daaruit blijkt dat 45 procent van de 7,5 miljoen mensen die niet in het Donorregister staan er positief tegenover staat. Daar zou ik als overheid toch iets mee doen. Maar helaas is er verder niets gebeurd, vandaar dat we met deze nieuwe ideeën komen. De app ís eigenlijk het digitaal invoeren van die donorkaart buiten de politiek om."
Stichting Donor JA! werkt samen met zelfstandige ondernemers in marketing en communicatie die ‘om niet' hun tijd aan de conceptontwikkeling hebben gegeven. De locatie is ter beschikking gesteld door het Fonds 1818 - dat ook de technische uitvoering van de donor-app mogelijk maakte door middel van een subsidie.
Goede doelen