Kan dat: stemmen op basis van bewezen impact?

Voor de stemchecker analyseerde de Volkskrant jarenlang stemmingsuitslagen van wetsvoorstellen.
Voor de stemchecker analyseerde de Volkskrant jarenlang stemmingsuitslagen van wetsvoorstellen.
11 maart 2021
Opinie | | (Social) Impact

In een serie bijdragen geeft DDB’s kersverse Impact-expert Edith Kroese haar mening over een actueel impactvraagstuk dat ze tegenkomt in haar adviespraktijk. Edith nodigt je uit om ook jouw impactvraag in te sturen. Dat kan naar: dedikkeblauwe-redactie@walburgpers.nl Elke twee maanden wordt de inspirerendste, prikkelendste of scherpste vraag beantwoord – wie weet wel die van jou! 

Op 15, 16 en 17 maart is het zover: we gaan naar de stembus! De afgelopen dagen heb ik verschillende kieswijzers ingevuld en ik schiet daadwerkelijk alle kanten op. Van 50+, Groen Links naar VVD – van alles kwam eruit. Ik schrik er wat van, maar ga moedig door. In veel programma’s zie ik belangrijke punten. Maar ja, het blijven natuurlijk vooral goede bedoelingen die bij coalitieonderhandelingen lang niet allemaal overeind blijven. Maar wat gaat die partij waar je op wilt stemmen nou echt dóen? Maakt die de komende vier jaar die impact waar jij als kiezer op hoopt? En kun je dat eigenlijk überhaupt wel voorspellen?

Dit is dan ook de impactvraag van de maand. Ik krijg deze namelijk ook vaak bij de goede doelenorganisaties die we begeleiden, alsook van hun financiers. Kun je de impact van een initiatief eigenlijk wel voorspellen? Hoe weet je zeker of die mooie strategie of Theory of Change ook daadwerkelijk verandering gaat opleveren en of je daar je schaarse geld in moet stoppen?
En toen kwam mijn verlossing. Collega Linda stuurde me de Stemchecker van de Volkskrant. Een kieswijzer die je politieke opvattingen vergelijkt met het daadwerkelijke stemgedrag van de politieke fracties, van de afgelopen vier jaar over verschillende maatschappelijke onderwerpen. Dus hoe partijen daadwerkelijk handelden en wat ze bereikten, in plaats van al die sexy beloftes waar je nu soms maar moeizaam een partij op selecteert. Dat helpt: als je impact wilt weten, moet je niet alleen kijken naar beloftes, maar naar werkelijk bereikte effecten in het verleden. 
En toch is dat ook niet het hele antwoord op de vraag. Impact echt voorspellen kan alleen als je iets gaat doen dat al onderzocht is en je precies hetzelfde gaat doen op een vergelijkbare plek en in vergelijkbare omstandigheden. Met straks nieuwe coalitieonderhandelingen en machtsverhoudingen kun je niet 1 op 1 tóen met nú vergelijken. 
 
Maar het is in ieder geval een aanwijzing: en ook zonder ingewikkeld onderzoek kan elk initiatief op zoek naar zulke aanwijzingen dat er impact gemaakt gaat worden. Ook jouw mooie en innovatieve buurtinitiatief. Misschien zitten er onderdelen in het project die al wel onderzocht zijn en vergelijkbaar met wat en hoe jij het doet. Of geven oud-deelnemers inzicht in of en hoe het precies voor hen gewerkt heeft? Kun je in plaats van naar de uiteindelijke impact misschien kijken in hoeverre de buurtinitiatieven in het verleden al wel tot meer contacten hebben geleid? Ga op zoek naar kleine bewijzen die de te verwachten impact in ieder geval aannemelijk maken. 
Moet je wel je huiswerk doen natuurlijk, en op zoek gaan naar data en expertise die de te verwachten impact kan helpen beoordelen. Voor de stemchecker analyseerde de Volkskrant jarenlang stemmingsuitslagen van wetsvoorstellen, amendementen en moties over onderwerpen waar het maatschappelijk debat over werd gevoerd. Can be done dus, de verwachte impact aannemelijk maken - maar het vraagt wel wat!

* Auteur Edith Kroese is toegetreden tot het corps DDB-Experts. Lees hier meer over.
►Ga naar Ediths SELECT-page op deze website: daar worden staan alle artikelen van en over haar, en over impact bij elkaar.