De cruciale rol van startup-accelerators

De cruciale rol van startup-accelerators
De cruciale rol van startup-accelerators
7 november 2018
Opinie | | Venture philanthropy

Afgelopen week was ik moderator op de GIIN (Global Impact Investors Network) in Parijs. Met 1.200 participanten was dit een indrukwekkende bijeenkomst van diverse organisaties en personen die actieve impactinvesteerders zijn. Alhoewel de meeste sessies gingen over de diverse vormen van financiering, mocht ik een panel begeleiden over de ‘aanbodkant’. Namelijk de rol van sociale accelerators (versnellers) in dit eco-systeem. In een zaal met mensen vanuit Europa, Azië, Afrika en de VS en een panel dat wereldwijd opereert waren er een paar interessante nieuwe inzichten die ik graag met u deel. 

Verschillende definities en vormen

Er zijn veel verschillende definities van accelerators en accelerators zijn er ook in verschillende vormen, maar over het algemeen zijn dit de kenmerken van een startup-accelerator: Het is een programma van een bepaalde vaste periode (meestal 3 tot 6 maanden, maar tot 2 jaar is ook mogelijk), waaraan een groep organisaties tegelijk deelneemt. De ‘accelerator-ervaring’ draait om snel, intensief en participatief leren, gericht op de groei en/of opschaling van (jonge) sociale organisaties, waarbij in een aantal intensieve periodes  van ‘learning by doing’ wordt geleerd, waar men normaliter jaren over zou doen. Een accelerator eindigt doorgaans in een demo-day, waar de sociale organisaties pitchen voor een publiek van investeerders. 

Steeds andere accenten

In Nederland zijn de Impact Hub AmsterdamOranjeFonds Groei Programma en Rockstart  van Stichting Doen bekende aanbieders van sociale accelerators. De accenten van een accelerator zijn altijd anders: zo kan er gekozen worden voor IT- en TECH-accelerators die alleen open zijn voor sociale tech-innovaties, accelerators die gericht zijn op een bepaalde regio zoals Afrika of het Midden Oosten of accelerators die specifiek veel aandacht geven aan de persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden van de ondernemer. 

Interessante nieuwe inzichten
In een zaal met mensen vanuit Europa, Azië, Afrika en de VS en een panel dat wereldwijd opereert, waren er een paar interessante nieuwe inzichten. Duidelijk werd dat accelerators niet zozeer gezien moeten worden als pipeline builders (dus als een manier om meer ‘investable’ social enterprises te creëren) maar moeten accelerators veel meer worden gezien als innovatiehubs, waar veel meer uitkomt dan slechts de start-ups die er ingaan. Er komen andere innovaties uit, soms dus ook nieuwe start-ups, maar vooral werkt een acceleators als ‘lijm’ tussen verschillende sociaal ondernemers in dezelfde sector en de bijbehorende fondsen en investeerders. 

Sneller falen is positief

Een andere interessante uitkomst was dat accelerators helpen ‘to fail faster’, dus om sneller te falen: door de ‘pressure cooker-methode’ wordt veel sneller duidelijk of een innovatie gaat werken of niet en of een organisatie de juiste aspecten van een probleem oplost op de duurzaamste manier. Door sneller te falen wordt voorkomen dat er langdurig veel geld (zowel donaties als leningen) wordt besteed aan een niet effectieve innovatie. 
Ten slotte maakt het een groot verschil of een accelerator onderdeel is van een bedrijf (zoals Booking.com, Philips of C&A) waarbij de sociaal ondernemer direct ook toegang heeft tot de andere bedrijfs-assets, infrastructuur en expertise in de keten. Dit draagt doorgaans bij aan succesvol opschalen. 

Overzicht succesfactoren

Maar alhoewel over de gehele linie positief, werken niet alle accelerators voor alle doelgroepen even goed. Voor een volledig overzicht van de succesfactoren van accelerators en waarom sommige effectiever zijn dan andere, verwijs ik naar www.galidata.org (Global Accelerator Learning Initiative) waar resultaten van wereldwijd onderzoek naar de impact van accelerators zijn te vinden. 
De algehele conclusie van het panel was dat accelerators werken en belangrijk zijn om sneller tot succesvolle sociale (financierbare) oplossingen te komen, ze zijn een belangrijke factor in een eco-systeem van sociale innovaties omdat ze de kwaliteit van start-ups in korte tijd verbeteren en early stage financiering aantrekken. Deze beide factoren hebben een positief ripple effect op de sector als geheel.  Vooral zowel sociaal ondernemer als investeerder dus zeer de moeite waard om nader te onderzoeken als optie voor groei en financiering.