Oplichters, ze zijn er in alle soorten en maten. Ook de in de filantropische sector proberen ze hun slag te slaan. ‘Veel komt daarover niet naar buiten, omdat het donateurs kan kosten. Of omdat het de zo zorgvuldig gekoesterde reputatie van betrouwbaarheid kan schaden’, zegt Jos Verhoeven van maatschappelijk investeerder Start Foundation. De investeerder doorbrak dit taboe al eerder door in 2007 een malafide beneficiant voor de rechter te slepen en daarover openlijk te berichten. Gisteren bracht Start Foundation via het Tros programma Opgelicht een nieuwe zaak naar buiten.
In 2010 werd met steun van Start Foundation (100.000 euro) een inpakbedrijf opgezet in Dordrecht. De bedoeling was dat daar voormalig dak- en thuislozen aan de slag zouden gaan en langdurig werklozen. Verhoeven: ‘Ondernemer Michiel van Vugt zou deze klus gaan klaren. Tien maanden later was de tent failliet. Wat aanvankelijk een ongelukkige samenloop van omstandigheden leek, bleek later uit het onderzoek van de curator een regelrechte fraude. Meneer stak het geld vooral in eigen zak, nam spookfacturen in de administratie op, verdween naar het buitenland en liet alle betrokkenen berooid achter. In het buitenland startte hij een nieuw bedrijf en liet ook daar een spoor van gedupeerden achter.’
Het programma Tros Opgelicht kwam hem op het spoor en besteedde op 28 oktober aandacht aan deze zaak. Start Foundation werkte mee aan deze uitzending omdat het wil laten zien dat deze praktijken voorkomen en dat ondanks alle toezicht dingen toch fout kunnen gaan. ‘We hebben in de afgelopen 16 jaar een paar van dit soort gevallen gehad. Elk is er een te veel maar helemaal voorkomen is volgens mij onmogelijk. We gaan er dan overigens wel met gestrekt been in. Lieden die ons willen en wetens belazeren slepen we wanneer dat kan voor de rechter. Deze zaak heeft ons niet onberoerd gelaten want los van het verloren geld, is de ontgoocheling van de toenmalige werknemers ons het meest bijgebleven’, aldus Verhoeven.
Klik hier om de uitzending te bekijken.
Vermogensfondsen