FM berichtte al eerder over het convenant dat de Belastingdienst met de kerken heeft gesloten. Maar hoe zit het nu precies in elkaar? De Tweede Kamer legde staatssecretaris De Jager een aantal vragen voor. De belangrijkste vraag: is het waar dat de Belastingdienst een overeenkomst met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft gesloten op grond waarvan de aangesloten kerken automatisch als algemeen nut beogende instelling (ANBI) worden gekwalificeerd?
De staatssecretaris antwoordde op deze vraag ontkennend. Volgens hem gaat het om een handhavingsconvenant waarin procedurele afspraken zijn vastgelegd over de uitvoering van de regeling voor ANBI's ten aanzien van de bij het CIO aangesloten kerkgenootschappen. Deze kerkgenootschappen worden dus niet automatisch ANBI. Wel is het zo ieder kerkgenootschap dat onder de werking van het convenant valt een groepsbeschikking heeft ontvangen. Dit vermindert de administratieve lasten voor de aanvragers (die dus collectief aanvragen) aanzienlijk.
Een andere vraag was die over het begrip "algemeen belang", dat niet in de wet gedefinieerd is. Hoe gaat het ministerie hiermee om? De staatssecretaris in zijn antwoord: "De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het toezicht op de ANBI-regeling. Dat geldt dus ook voor wat betreft de in het CIO verenigde kerkgenootschappen en hun leden. Over de intensiteit van de handhavingsactiviteiten van de Belastingdienst bij specifieke belastingplichtigen kan ik geen uitspraak doen. Het sluiten van handhavingsconvenanten met koepelorganisaties maakt deel uit van het beleid van horizontaal toezicht dat ik voorsta. Vanzelfsprekend zullen de instellingen die door de koepel worden vertegenwoordigd ieder afzonderlijk als algemeen nut beogende instelling moeten kwalificeren."