SP wacht ANBI-strop

20 september 2007
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (20 september) - De SP gebruikt al jaren een constructie waarbij inkomens van de volksvertegenwoordigers als aftrekbare giften aan de partij worden ingezet. Met dank aan haar ANBI-status. De SP haalt zo ongeveer de helft van haar begroting binnen. De lucratieve fiscale constructie is echter in gevaar, want de SP blijkt onkundig van de vereisten van de nieuwe ANBI-regels. Zo leerde een telefoontje van FM naar penningmeester Marga van Broekhoven.


De SP eet via de fiscus op twee manieren mee uit de belastingruif. Volksvertegenwoordigers dragen hun inkomen als gift af aan de SP. Zij krijgen vervolgens een deel terug, vanuit de filosofie dat de volksvertegenwoordigers niet bovenmodaal horen te verdienen. Omdat geschonken is aan een ANBI kunnen de volksvertegenwoordigers van de SP hun gift aan de partij weer aftrekken van de belasting. Het hiermee genoten belastingvoordeel wordt weer afgedragen aan de partij. Op jaarbasis incasseert de SP op deze wijze tonnen.



Deskundigen zetten vraagtekens bij de constructie. Zo stelt FM-columnist een hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars in de Volkskrant dat er geen sprake is van aftrekbare giften. "Het is geen vrijwillige bijdrage," zegt hij. "Bij de SP ben je verplicht een deel van je inkomen af te staan."



Volgens het boekje

SP-penningmeester Marga van Broekhoven ontkent dat. "Er is sprake van een individuele afweging van iedere volksvertegenwoordiger. Er kan zelf beslist worden of de belastingteruggave wordt geschonken aan de partij. Wat ons betreft is de constructie keurig volgens het boekje. De belastingdienst is sinds 1974 op de hoogte van de manier waarop dit bij de SP geregeld is. De partij wordt door de fiscus gezien als een ANBI, de giften als aftrekbaar van de belasting. In die zin acht ik de commotie overdreven."



De eigen beslismacht van de volksvertegenwoordigers die Van Broekhoven aanvoert lijkt een wassen neus, zeker waar het om de inkomensafdracht gaat. Enkele jaren terug werd kamerlid Ali Lazrak geroyeerd omdat hij weigerde een groot deel van zijn inkomen aan de partij af te staan. In hoeverre is er nog sprake van vrijwilligheid wanneer een eventueel royement boven de markt hangt?



Zaak van Belastingdienst

Duidelijk is wel dat de SP gesteld is op haar lucratieve ANBI-status. Zijn er al stappen ondernomen om voor 1 januari een beschikking aan te vragen bij het ANBI-team van de Belastingdienst in Den Bosch? Dit is in de nieuwe regelgeving immers een voorwaarde om als algemeen nut beogende instelling erkend te worden en de bijbehorende fiscale voordelen te mogen genieten. Van Broekhoven: "Dergelijke stappen hebben wij nog niet ondernomen en zullen wij ook niet gaan ondernemen. Ik vind dit in eerste instantie een zaak van de Belastingdienst en het ministerie. Als men van mening is dat de SP fiscaal een andere weg dient te bewandelen dan ga ik ervanuit dat wij een signaal in die richting ontvangen."



Financiële strop?

Dat lijkt een gevaarlijke en naïeve houding. Want volgens onafhankelijke door FM geraadpleegde fiscaal juridische deskundigen is er geen sprake van dat politieke partijen in de nieuwe ANBI-regels een uitzonderingspositie innemen. Net als duizenden andere aspirerende algemeen nut beogende instellingen zullen zij opnieuw een beschikking bij de Belastingdienst moeten aanvragen. Doen zij dat niet, dan gaat het gunstige schenkingstarief aan hun neus voorbij. Het ontbreken van een ANBI-status betekent ook dat volksvertegenwoordigers hun gift niet meer kunnen aftrekken. Te laat verkregen beschikkingen kunnen bovendien niet met terugwerkende kracht worden ingezet. Ook bij een aanvraag na 1 januari 2008 wacht de SP dus een aanzienlijk financiële strop.