Vijf kinderrechtenorganisaties gaan seksuele uitbuiting elimineren

Vijf kinderrechtenorganisaties gaan seksuele uitbuiting elimineren
Vijf kinderrechtenorganisaties gaan seksuele uitbuiting elimineren
19 september 2016
Nieuws | | Goede doelen

De Down to Zero alliantie is begonnen met het uitvoeren van het gezamenlijke programma om seksuele uitbuiting van kinderen terug te brengen naar nul. Het samenwerkingsverband bestaat uit Terre des Hommes, Defence for Children-ECPAT, Free a Girl, ICCO en Plan Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het programma en is strategisch partner. De alliantie concentreert zich op elf landen in Azië en Latijns Amerika.
 
De vraag naar kinderseks groeit
Wereldwijd zijn zo’n twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Jongens en meisjes verkopen hun lichaam op straat of in bars, of worden via de webcam seksueel uitgebuit. In veel gevallen gaat het om meisjes en jonge vrouwen. Vooral in toeristische oorden en grensgebieden zijn zij uiterst kwetsbaar voor seksuele uitbuiting in eigen land of net over de grens. Daarnaast wordt het probleem online ook steeds groter, doordat steeds meer mensen toegang hebben tot internet. Volgens de FBI zijn op elk moment van de dag zelfs 750.000 mannen online op zoek naar seks met minderjarigen.
 
Kind, gemeenschap, overheid en bedrijfsleven
De alliantie pakt het probleem van verschillende kanten aan. Zo stellen de organisaties kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen. Ook helpen ze gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen en zich uit te spreken tegen commerciële seksuele uitbuiting. De alliantie beïnvloedt beleid, wet- en regelgeving en de handhaving daarvan. Ook werken de kinderrechtenorganisaties samen met het bedrijfsleven om, bijvoorbeeld in de toeristische sector en ICT-sector, seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen en te bestrijden.
 
Samenwerking tussen hulporganisaties en het ministerie
Door de samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de hulporganisaties, hoopt het ministerie overheden in landen makkelijker te bereiken. Hulporganisaties hebben vaak meer speelruimte om bijvoorbeeld discriminatie aan de kaak te stellen. Bovendien spelen ze meestal een cruciale rol bij het bereiken van achtergestelde groepen. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) spreekt van een pragmatische aanpak die veel waardering krijgt: “Onze partners hebben bewezen een belangrijke rol te kunnen spelen bij het aankaarten van taboeonderwerpen.”
 
Elf landen
Het Down to Zero programma loopt tot 2020. Samen met lokale partners voert de alliantie het programma uit in Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Bolivia, Colombia, Nicaragua, Peru, Bangladesh, India, Indonesië, Filipijnen en Thailand. De alliantie en haar partners werken daarnaast samen met lokale netwerken, autoriteiten en ondernemers. Ook de Nederlandse ambassades in de betreffende landen zijn betrokken.