De Twentse adelman Sander Schimmelpenninck is BN’er door TV-werk, maar leidt ook nog steeds het tijdschrift voor rijkelui Quote. Voor de jongste editie gaf hij zijn reporter Jeroen Molenaar de opdracht eens pittig te graven naar de zieleroerselen van grootgever Goldschmeding en diens foundation. Conform verwachting kreeg Molenaar bij Goldschmeding nul op rekest en werd hij ook door echt alle betrokkenen rond de foundation en flankerende stichtingen vriendelijk verzocht van hun erf af te gaan.
Dat was conform verwachting omdat gemeenzaam bekend is dat Frits Goldschmeding een stille weldoener is. En omdat stille weldoeners al helemaal niets moeten hebben van in hun ogen louter pronk-pronk-ping-ping-bla-bla-blaadjes zoals Quote.
Toch ruimt hoofdredacteur Schimmelpenninck de cover en tien pagina’s in voor de portee van Molenaars’ verhaal zonder enige inbreng van derden: ‘’Frits geeft geld omdat hij bang is niet in de hemel te komen en omdat hij de fiscus wil benadelen’’. De onderbouwing van deze boodschap is zo dun dat een geheel andere interpretatie ook had gekund. Bijvoorbeeld: ‘’Goldschmeding gaat mee in tijdgeest dat (super)rijken grootgevers worden, maar doet dat graag in stilte’’.
Het is vragen om moeilijkheden: publiek zichtbaar goed gaan doen als ANBI (fiscaal nummer 855194376) en daarna - behoudenséén vraaggesprek met Het Financieele Dagblad bij de lancering van zijn foundation in 2016 - zwijgen tegen de pers. Dan ben je een speelbal op een veld van interpretaties.
Een ander - en misschien nog belangrijker - argument om wél de telefoon op te nemen: goed voorbeeld doet goed volgen. Bill Gates en Warren Buffet hebben met hun Giving Pledge miljarden extra geefgeld weten te mobiliseren bovenop hun eigen geefgelden. Als zij daar net zo zwijgzaam over waren geweest tegenover de pers als Goldschmeding en zijn foundation, dan had het zelfs averechts gewerkt. Vele andere rijkaards zouden geen zin hebben gehad in de cynische interpretaties als gevolg van het zwijgen over hun schenkingen. "Kijkt u maar op onze site" is geen antwoord meer. Ook niet als de vragensteller een ongewenst kleurtje of geurtje heeft.
Wilt u meer bijdragen lezen van DDB-hoofdredacteur a.i. Don Akkermans? Klik hier.
Filantropen