‘Een op de vijf rijken wil vermogen schenken aan goede doelen’

25 juli 2017
Nieuws | | Filantropen

Bij hun vermogensopbouw houden veel vermogenden al rekening met volgende generaties of goede doelen. Twintig procent van de vermogenden is van plan (een deel van) het vermogen te schenken aan goede doelen. Maar kritiek is er ook op ‘de strijkstok’. Een grote meerderheid (81%) is van plan vermogen aan hun kinderen te schenken. De tweecombineren kan ook, in een familiestichting. Dat blijkt uit de Vermogensmonitor van ABN AMRO MeesPierson. Het bureau GfK doet daarin voor de bank onderzoek onder bijna 500 vermogenden over financiën, schenken en erven, wonen, veiligheid, gezondheidszorg/oude dag en overige onderwerpen. 
 
De helft van de vermogenden schenkt elk jaar maximaal belastingvrij aan de kinderen. In 2017 is dat 25.526 euro. Hoewel dit bedrag behoorlijk kan oplopen, bereidt slechts 33% van de vermogenden de kinderen voor op het hebben van veel eigen vermogen. Ook populair is de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning. Van deze tijdelijke vrijstelling hebben bijna 4 op de 10 vermogenden al gebruikgemaakt.
 
Hoewel vrijwel alle experts op dit gebied adviseren om de kinderen voor te bereiden op het erven van vermogen, bespreekt toch 2 op de 10 vermogenden dit onderwerp nooit en bij de helft van de vermogenden is het ‘weleens’ ter sprake gekomen.
 
Ruim 10 procent van de vermogenden schenkt bij leven omdat ze willen meemaken wat er met het geschonken geld gebeurt. Een vergelijkbaar aantal vermogenden schenkt omdat de ontvanger het geld nodig heeft. Voor ruim een kwart is de voornaamste reden dat ze erfgenamen niet willen opzadelen met erfbelasting en ruim twintig procent geeft aan het geld te kunnen missen.
 
Vier op de tien vermogenden heeft (een deel van) het vermogen geërfd. Dat biedt verschillende voordelen. Velen zijn van mening dat een erfenis het leven makkelijker maakt. Ook helpt een erfenis om een eigen onderneming op te starten en anderen te helpen.
Een grote meerderheid van de vermogenden geeft aan goede doelen of zetten zich in door zitting te nemen in het bestuur van een stichting. Kritische geluiden zijn er ook. De belangrijkste reden om niet te geven is dat er te veel geld aan de strijkstok zou blijven hangen.
 
►Bron: ABN AMRO MeesPierson
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.