AMSTELVEEN (17 maart) - Amnesty International Nederland verwelkomt de uitleg die het, samen met andere nationale Amnesty-afdelingen, van het internationale bestuur heeft gekregen op de vertrekregeling van secretaris Irene Kahn. Toch blijft de Nederlandse tak van de internationale mensenrechtenorganisatie "ernstig bezorgd" en blijven vele vragen onbeantwoord.
Nieuws over de financiële regeling voor Kahn kwam pas recent naar buiten omdat afgelopen februari het jaarverslag 2010 werd gepubliceerd. Het relletje begon in de Britse pers. Daar ontdekten ze dat Khan een kleine 600.000 euro had meegekregen bij jaar vertrek. Haar assistent Kate Gilmore kreeg ruim 360.000 euro mee. De verontwaardiging in Groot- Brittannië was groot, maar al snel bleek dat de uitbetaling niet was tegen te houden. Die werd gedaan door een BV die niet onder de Britse goededoelenwetgeving viel. Ook in de Vlaamse media werd de kwestie breed uitgemeten. 'Onaanvaardbaar', 'verbazingwekkend', zo luidden de reacties.
Verontrustend
Ook in Nederland was de verontwaardiging groot. Niet in de laatste plaats door de door Kahn zelf geventileerde standpunten over "armoede". Bestuur en directie van Amnesty International Nederland schreven in overleg met andere nationale afdelingen een brief op hoge poten aan het internationaal bestuur van Amnesty International (International Executive Committee, IEC). De secretaris-generaal ressorteert namelijk onder het IEC. Amnesty Nederland op haar website: "Deze hoge bedragen zullen verontrustend zijn voor leden, donateurs, vrijwillige activisten en anderen die bij het werk van Amnesty International betrokkenen zijn. Dat zijn deze bedragen ook voor bestuur en directie van Amnesty International Nederland. "
"Regulier salaris"
De huidige IEC-voorzitter, Peter Pack, reageerde met een brief aan de leden van Amnesty International. Het IEC legt in deze brief uit dat de aan Khan en Gilmore uitgekeerde bedragen voor een groot deel bestaan uit regulier salaris, achterstallige betalingen en contractuele verplichtingen en voor een kleiner deel uit een schikkingsbedrag bij de ontbinding van de arbeidsrelatie met beide topfunctionarissen.
Gesprekken
Amnesty International Nederland is door deze uitleg niet geheel gerustgesteld. Het heeft met name moeite met het grote aandeel eenmalige bedragen die gedeeltelijk met terugwerkende kracht zijn uitbetaald aan Irene Khan. Hierover zijn volgens Amnesty International Nederland nog gesprekken gaande tussen haar en het IEC, mede om herhaling te voorkomen. Amnesty International Nederland zal in internationaal verband maatregelen voorstellen om het toezicht op het internationaal bestuur en de internationale financiële verantwoording bij Amnesty International te verstevigen.
Meer informatie:
• Lees de brief van het internationaal bestuur aan leden en medewerkers van Amnesty International (25 februari 2011)
• Lees Woede over vertrekbonus Amnesty-baas in Vrij Nederland (9 maart 2011)