Op woensdag 12 september was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over zoutwinning in Nederland. De aanleiding voor deze hoorzitting was een lekkage van pekel en diesel bij een zoutwinning van Nedmag in Nederland. Tijdens de hoorzitting kwamen de plannen voor de zoutwinning onder de Waddenzee ook ter sprake.
Zoutwinning onder het wad?
Het Staatstoezicht op de Mijnen ziet het incident bij Nedmag, waarbij pekel en diesel gelekt is, als aanleiding om opnieuw naar haar advies over zoutwinning onder het wad te kijken. Het Staatstoezicht op de Mijnen geeft toe dat ze de afgelopen jaren te weinig aandacht heeft gehad voor de risico’s van zoutwinning. Voordat het Staatstoezicht op de Mijnen meer kan zeggen over de risico’s van zoutwinning onder het wad, moeten ze eerst meer weten over de precieze oorzaak van de lekkage bij Nedmag.
Experts aan het woord
Voor de hoorzitting bij de Tweede Kamer waren een aantal experts uitgenodigd. Ze vertelden onder andere over incidenten bij zoutwinning in Nederland.
Eén expert liet weten dat er de afgelopen jaren verschillende incidenten bij zoutwinning zijn geweest. Zo meldde hij dat er vier cavernes (ondergrondse ruimtes die bij zoutwinning ontstaan) zijn ingestort, waarvan één in 2016 boven Harlingen, bij het bedrijf Frisia. Frisia wil ook boven het wad zout gaan winnen. Daarnaast vertelde deze expert dat er minimaal zes keer lekkages met diesel en pekel in de ondergrond zijn geweest, dat er vier keer een aardbeving ontstond bij zoutwinning en dat het dak van een producerende caverne lekte. Deze incidenten werden niet erkend toen de betrokken bedrijven begonnen met zoutwinning.
Een andere expert benoemde dat ‘geen schade’ niet kan bestaan bij het werken in de ondergrond.
Waddenvereniging geschrokken
De Waddenvereniging is geschrokken van de genoemde incidenten en vindt dat de incidenten aanleiding moeten zijn om zoutwinning onder het wad alsnog te verbieden. Want alleen zo kan onherstelbare schade aan het gebied door zoutwinning voorkomen worden.
Organisatienieuws