Dat blijkt uit een verkennende studie naar het geefgedrag van vermogende Nederlanders, dat afgelopen maandag werd gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door de Werkgroep filantropische studies van de Vrije Universiteit in Amsterdam in samenwerking met een marketingbureau voor fondsenwerving en een databank voor miljonairs.
Het, niet representatieve, onderzoek, waarvoor onder meer vijftien rijke Nederlanders zijn geïnterviewd over hun motieven om te geven, loopt vooruit op een grote studie naar het geefgedrag van 10.000 vermogende Nederlanders, die volgende maand begint.
De meerderheid van welgestelde gevers houdt afstand van de gevestigde goede doelen. Liever richten ze een eigen fonds op of geven ze direct aan een doel dat hen aanspreekt, zoals een weeshuis in Bolivia of een project om kinderen meer respect bij te brengen voor de natuur.
Grote gevers (major donors) worden steeds belangrijker voor goede doelen. De organisaties zijn relatief pas kort bezig de mogelijkheden te onderzoeken om rijke donoren binnen te halen. Nederland is van oudsher het land van vele kleine giften. Een donatie van 200 euro beschouwen de onderzoekers al als een grote gift.
De gemiddelde Nederlander geeft per jaar €239 euro aan goede doelen. De vermogende landgenoot komt op €2.275 euro, bijna tien keer zoveel. Dat lijkt veel, maar in verhouding tot het besteedbare vermogen van rijke Nederlanders is het geen groot bedrag. „Uit deze studie komt een enigszins somber beeld naar voren over de donaties van vermogende Nederlanders aan traditionele goede doelen", aldus de onderzoekers.
Lees het verslag van FM-redacteur 10 in deze FM Weekly.