Er wordt weer meer gedoneerd in de Verenigde Staten. Maar niet door iedereen: hoewel de lage en middeninkomens minder werden, doneerden deze Amerikanen meer. De rijken, die meer gingen verdienen, gaven gemiddeld minder van hun inkomen aan goede doelen. Dat blijkt uit een analyse van The Chronicle of Philanthropy.
The Chronicle baseert zich op data van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. Daaruit werden donateurs gefilterd die hun donaties aan goede doelen aftrekken van de belasting. Uit die gegevens blijkt dat er in 2012 180 miljard dollar aan goede doelen is gegeven, zo’n tachtig procent van alle giften die door Giving USA worden geraamd.
Arm en rijk
De Amerikanen geven gemiddeld drie procent van hun inkomen uit aan goede doelen. Dat cijfer is al decennia hetzelfde, meldt The Chronicle. Wat wel steeds veranderd, is het verschil in geefpatroon tussen arm en rijk. De rijkste Amerikanen, die meer dan twee ton per jaar verdienen, gaven in totaal 4,6 procent minder in de periode van 2006 tot 2012. Degenen die minder dan een ton per jaar verdienen, gaven in die periode 4,5 procent meer van hun inkomen.
Major donors
Toch blijven goede doelenorganisaties zich vooral focussen op donateurs met een hoog inkomen, meldt The Chronicle. Want hoewel rijke Amerikanen een kleiner deel van hun inkomen doneren, doneerden ze in de aangegeven periode 4,6 miljard dollar meer, tot een totaal van 77,5 miljard dollar in 2012.
Tot slot een aantal opmerkelijke feitjes:
- Inwoners in Las Vegas, een stad die hard getroffen is door de crisis, gaven meer dan andere Amerikanen, bijna twee keer zoveel als de nummer twee: Jacksonville in Florida.
- Hierdoor staat ook de staat Nevada bovenaan in vrijgevigheid, gevolgd door Idaho, Georgia, Connecticut en Florida.
- Percentueel gezien zijn de inwoners van Utah nummer één. Van elke duizend dollar die zij verdienen, gaat er 65,60 naar een goed doel.
Klik hier voor alle inkomsten uit het onderzoek.
Filantropen