Veertig bestuurders van wervende en vermogensfondsen troffen elkaar medio januari in het Concertgebouw in Amsterdam. Daar werd gediscussieerd over transparantie in de filantropiesector. Rien van Gendt (FIN) lichtte toe welke uitdagingen en overwegingen meewegen bij het behartigen van de belangen van vermogensfondsen. “Vermogensfondsen kunnen niet ontkomen aan toenemende eisen voor transparantie. Maar zij moeten juist veel breder laten zien wat voor goed en bijzonder werk ze doen.”
“Vermogensfondsen zullen zowel naar overheid als publiek uitgebreider moeten gaan rapporteren, ook over financiële gegevens”, meent Van Gendt. “De uitwerking hiervan loopt deels via aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek en kan daarom nog enige tijd vragen. Maar per 1 januari 2014 zullen de nieuwe eisen voor publieke transparantie al in werking treden.”
Convenant
Over de werkgroepen die nu de afspraken uit het convenant uitwerken zei Van Gendt: “Het is heel belangrijk dat deze werkgroepen de diversiteit van de sector respecteren. In de komende discussie is het belangrijk dat vermogensfondsen aandacht kunnen blijven besteden aan de waardevolle initiatieven die zij voor de samenleving nemen. Zij kunnen meer risico’s nemen en trajecten afleggen over langere termijn dan de fondsenwervende instellingen. Ik hoop dat de eigenheid van de vermogensfondsen goed naar voren komt in deze werkgroepen.”
Afkijken
Van Gendts gesprekspartner was Patrick Mol, managing partner bij vermogensbeheerder Wealth Management Partners, de organisator van het seminar. Mol gaf aan hoe de afspraken met de overheid zullen uitwerken op de praktijk van vermogensfondsen. Zijn suggestie: ‘kijk af’ bij wervende fondsen hoe zij omgaan met de strikte eisen voor transparantie en governance, die voor hen al langer gelden.
Vermogensfondsen